Mina Căpeni-Baraolt vrea să se desprindă de Compania Naţională a Cărbunelui Ploieşti ca să scape de faliment, informează Rompres. Paradoxal, deşi este rentabilă, exploatarea minieră de la Căpeni abia reuşeşte să se menţină pe linia de plutire şi să achite salariile angajaţilor.
Mina, aflată în subordinea Societăţii Naţionale a Cărbunelui Ploieşti, extrage anual peste 400.000 de tone de cărbune. Trei sferturi din această cantitate pleacă spre centralele termice din Braşov şi Bacău, iar aproape 100.000 de tone sînt achiziţionate anual de persoane particulare din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov care folosesc cărbunele pentru încălzirea locuinţelor pe timpul iernii.
Directorul Minei Căpeni, Feher Zoltan, a afirmat că instituţia pe care o conduce ar fi rentabilă, dacă banii încasaţi nu s-ar vărsa în sacul fără fund al companiei ploieştene, care are datorii de sute de miliarde de lei către bugetul de stat. Conducerea Minei susţine că singura soluţie pentru a scăpa de faliment este desprinderea de compania mamă şi, eventual, crearea unui holding împreună cu firmele care administrează centralele termice din Braşov şi Bacău, principalii beneficiari ai cărbunelui de la Căpeni.