Minadev

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 decembrie 2010

Cornel Codiţă

Insistenţa cu care Parlamentul României anului 2010 este asaltat de propuneri, care mai de care mai bezmetice, dar desigur "bine intenţionale", menite să ne "reorganizeze" libertatea de exprimare sub "înţeleapta, dreapta şi stricta asprime" a unui Minister al Presei, mă obligă să revăd o lectură pe care, în mod eronat se vădeşte acum, am considerat-o depăşită: Orwell - "O mie nouă sute optzeci şi patru".

Winston Smith trăieşte în Oceania. Ţara este condusă de Fratele cel Mare. În numele lui, operează un aparat guvernamental supradimensionat, organizat însă foarte strict. Nu există decît patru ministere: al Adevărului, care se ocupă cu ştirile, cu distracţiile, cu educaţia şi cu artele frumoase; al Păcii, care se ocupă cu războiul; al Iubirii, care se ocupă cu menţinerea ordinii şi disciplinei, şi al Abundenţei, care răspunde de treburile economiei". Pe scurt, ele se cheamă Minadev, Minipax, Miniiub şi Minabund.

Ministerul Adevărului, scrie Orwell, "te izbeşte fiindcă este cu totul diferit de orice altă clădire vizibilă, în jur. Este o structură înaltă, imensă, de beton armat alb strălucitor, în formă de piramidă, care se ridică terasă după terasă, pînă la trei sute de metri înălţime. De unde stă Winston, se disting foarte bine cele trei lozinci ale Partidului, scrise cu litere egale pe faţada albă ca zăpada:

RĂZBOIUL ESTE PACE

LIBERTATEA ESTE SCLAVIE

IGNORANŢA ESTE PUTERE

Ministerul Adevărului ar avea, după cîte vorbesc oamenii, vreo trei mii de încăperi deasupra pămîntului şi ramificaţiile corespunzătoare, dedesubt. Adevăratul scop al Ministerului Adevărului, care lucrează în strînsă cooperare cu Poliţia Gîndirii, este să creeze oameni cu adevărat utili societăţii, "Bunigînditori", care vor şti, "în orice situaţie şi fără nevoia de a mai gîndi, care este justa convingere sau sentimentul preferabil". Un Bungînditor este capabil să se folosească de toate uneltele intelectuale necesare pentru a-şi struni gîndirea, iar ele sunt trei.

"Crimăstop - acest termen defineşte facultatea de a te opri brusc, parcă din instinct, în pragul oricărui gînd primejdios. Altfel spus, crimăstop înseamnă prostie protectoare".

"Albnegru", care asemenea atîtor altor cuvinte din Nouavorbă, are două sen-suri reciproc opuse. "Cînd se aplică unui oponent, înseamnă obiceiul de a pretinde cu neruşinare că albul este negru, contrazicînd bunul-simţ. La un membru al Partidului, înseamnă acea voinţă loială de a afirma că albul este negru, dacă disciplina de Partid cere acest lucru, mai înseamnă a crede că albul este negru şi mai mult de a şti că albul este negru, uitînd că ai fi putut vreodată să crezi sau să ştii altceva în legătură cu albul şi cu negrul". Aceste însuşiri o presupun pe a treia.

"Dublugînditul", care "este capacitatea de a stoca în minte, concomitent, două convingeri care se exclud reciproc şi de a le îmbrăţişa pe amîndouă în acelaşi timp. Aşa stînd lucrurile, este neapărat să spui minciuni sfruntate şi totuşi să le crezi cu toată sinceritatea, sa uiţi orice a devenit nedorit şi, pe urmă, dacă acel lucru revine la lumină, să-l readuci din uitare exact pentru atît timp cît ţi se cere să negi existenţa realităţii obiective şi să nu încetezi, nicio clipă, a ţine cont de realitatea pe care o negi".

În virtutea acestor supreme calităţi, oamenii înţeleg şi acceptă, ca pe un fapt natural, că Ministerul Adevărului se ocupă de mistificări, Ministerul Păcii, de război, Ministerul Iubirii - de tortură, iar Ministerul Abundenţei - de înfometare.

Viaţa oamenilor din Oceania este controlată de imaginea mediatică, omniprezentă, a Fratelui cel Mare şi de lozinca-avertisment care o însoţeşte peste tot: FRATELE CEL MARE STĂ CU OCHII PE TINE. Există, desigur, şi uneltele necesare realizării acestui deziderat-obiectiv al guvernării, aparatul numit tele-ecran şi "instituţiile de bine" care-i utilizează virtuţile. "Tele- ecranul recepţionează şi transmite simultan. Orice sunet pe care l-ar scoate Winston, mai tare decît o şoaptă foarte slabă, poate fi captat; în plus, atît timp cît se află în cîmpul vizual al plăcii de metal, poate fi şi văzut, nu numai auzit. Sigur, nu ai cum să ştii, în fiecare moment, dacă eşti sau nu ascultat. Cît de des, sau după ce criterii intră Poliţia Gîndirii pe fiecare post individual este ceva ce ţine de domeniul presupunerilor. N-ar fi imposibil nici să urmărească tot timpul pe toată lumea. În tot cazul, intră pe firul tău cînd au ei chef".

Paginile lui Orwell mă îndeamnă să împărtăşesc cu dumneavoastră cîteva întrebări, aşa... ca într-un sondaj de opinie:

Cîţi absolvenţi de liceu, din ultimul deceniu, credeţi că au citit paginile lui Orwell?

Cîţi credeţi că au avut romanul "O mie nouă sute opt zeci şi patru" ca obiect de studiu, fie şi suplimentar?

Cîţi absolvenţi de facultate, oricare ar fi profilul urmat, credeţi că au citit romanul lui Orwell, în ultimii zece ani?

Cîte teze de licenţă sau de doctorat credeţi că s-au făcut în România, centrate pe analiza-scenariu a lui Orwell, din 1990 şi pînă astăzi?

Cîte dintre ele au fost publicate de marile case de editură, de la noi?

Cîţi cetăţeni ai României, cu drept de vot, credeţi că au citit măcar o dată acest roman?

Cîţi credeţi că l-au recitit în ultimul deceniu?

În cîte din aspectele curente ale vieţii din Oceania, aşa cum au fost ele redate în rîndurile acestui editorial, credeţi că s-ar recunoaşte un cetăţean obişnuit al României anului 2010?

În cîte anume vă recunoaşteţi dumneavoastră, personal? Enumeraţi cîteva dintre ele.

Credeţi că există societăţi, contemporane nouă, puse în situaţia să retrăiască parabola lui Orwell?

Credeţi că "societatea românească" este pe cale să retrăiască parabola lui Orwell?

Credeţi că "societatea românească" este capabilă să înveţe ceva din propria ei experienţă istorică?

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Prea bun articolul .Excelent.Ultima intrebare din articol este complexa,foarte complexa.Intrebati primii o suta de academicieni ai tarii, primii o suta de oameni de stiinta, de ... de... si vom ramane uimiti de raspunsuri. In opinia mea, de simplu cititor, cred ca totul tine de atitudine.La noi, in Romania, acest impediment major, poate dura inca cateva generatii.N-am observat ,in generatia mea, ca atitudinea romanilor sa evolueze.Din contra.Si nu sunt un pesimist.

    1. Nu pute unde pupi ?. 

    Eu pun o singura intrebare: credeti ca autorul cunoaste cu adevarat realitatea - sa zicem , dintr-un sat romanesc, dintr-o familie cu nivel minim de cultura, posibilitati financiare ; cu ce le-ar fi de folos acestora lecturarea lui Orwell ? asa cum autorul nu stie cam ce-i pe acolo jos, nici cei de jos n-ar sti/ intelege cei cu Orwell si nu i-ar ajuta la / cu nimic.

    Dle Codita esti invitat din nou sa cobori cu picioarele pe pamant; povesti ne spun suficiente, politicienii si alti... 

    1. Probabil il cunoasteti personal pe autor.

       

      De aceea puteti afirma, cu pretul capului, ca omul nu cunoaste realitatea de "acolo jos".  

       

      Cand esti intors cu cheita, ca o papusa jalnica, nu exista limita de jos a ceea ce iti permiti sa faci: sa minti, sa insinuezi fara nici o baza, sa injuri din spatele anonimatului.  

      Atunci cand inchizi ochii seara, anonimule, esti impacat cu ce iti arata ziua despre tine insuti? 

      Incercam sa vad cam de la ce ar putea veni initiala T. ; NU AM PUTUT GASI NIMIC DE BAGAT IN SEAMA: ceea ce mi-ar arata ziua expirata despre mine insumi ma priveste/ afecteaza doar pe MINE INSUMI; dar injurile si minciunile puse in spatiul public ne privesc pe toti deopotriva si de aceea nu putem/ nu trebuie sa permitem altora sa ne intoxice viata cu ceea ce cred ei ca ar reprezenta adevarul.

      Capisci ??. 

      Pare-se insa, ca ti-ai propus sa ii afecteze si pe altii, din moment ce ii cadorisesti cu expresia aleasa a gandirii si simtirii dumitale.

      In rest, injurii se scrie cu doi i. Asta ca sa ne poti scoate din sarite doar prin calitatea opiniei matale, nu si prin carentele grafiei profesate. 

      Injuri, da; injurile, nu. Ai lipsit cam mult la ora de gramatica !.

      CAPISCI ??> 

    “–O, fiule, ai văzut tu oare altceva decât ceea ce poţi vedea zilnic printre locuitorii lumii tale? Ce sunt în lumea voastră oamenii socotiţi drepţi, savanţi şi înţelepţi? Dreptatea, înţelepciunea şi adevărul nu au decât un singur izvor, pe când eroarea şi minciuna au mii de izvoare. Câţi sunt cei care se vor dezice astăzi de părerile lor, câţi sunt cei care vor sacrifica fie şi numai una dintre prejudecăţile lor, în schimbul ideilor pe care vii să le propui? Câţi sunt, o, fiule,...

    1. Oare ? nici Codita nu e de convins ?. 

    Minadev ; adica jumatate minciuna, jumatate adevar - curios titlu ! eu zic ca in zicerile lui Codita MINCIUNA cantareste mulut, mult mai mult. 

    1. daca taceai...da, e clar! te-a gabuit si-ti pare rau! Ferma animalelor asteapta s-o citesti! dupa, vine si "1984"!

      cum adica l-a gabuit ? esti maidanez ? poti sa scri si romaneste ? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb