Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în legătură cu demiterea lui Costel Vânătoru

A.I.G.
Comunicate de presă / 16 decembrie 2019

Sursa foto: facebook.com

Sursa foto: facebook.com

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat printr-un comunicat de presă remis Redacţiei noastre că la momentul actual există o singură Bancă de Gene funcţională , Banca de Resurse Genetice Vegetale "Mihai Cristea" Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene şi internaţionale şi care prin contribuţiile acesteia a făcut deja vizibil efortul României în direcţia conservării patrimoniului genetic, potrivit unui comunicat remis Redacţiei noastre. Aceasta are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiţii care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăţi vegetale. În prezent, colecţiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparţinând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populaţii vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice şi medicinale.

În comunicat se arată faptul că printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanţat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informaţii relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava.

Fosta conducere a M.A.D.R. încearcă să propage în spaţiul public informaţii menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înfiinţării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională, ba mai mult fosta conducere a adoptat H.G. 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea A.S.A.S..

Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituţii din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuţiilor conferite de HG 690/2019 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău.

Astfel, având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat fiinţă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău şi până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, aşa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se aşteaptă de la noul director, Adrian Ionuţ Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi, se mai arată în comunicat.

Banca de Gene Suceava a funcţionat ca parte componentă a Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor în perioada 2009-2018 fiind finanţată din bugetul MADR în toată această perioadă.

Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncţional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă şi mai ales fără să ţină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională care nu a fost menţionată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigură pe toţi cei ingrijoraţi de informaţiile apărute în spaţiul public că M.A.D.R. va susţine cercetarea agricolă din România şi va elebora inclusiv măsuri de finanţare provenite din fonduri europene pentru perioada 2021-2027 pentru ca sectorul de cercetare agricolă să iasă din declin şi să furnizeze fermierilor din România soiuri şi hibrizi creaţi de cercetarea românească în vederea creşterii competitivităţii sectorului agroalimentar românesc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb