Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională au semnat, vineri, un protocol de colaborare, dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C.
"Obiectivul programului este să punem în contact antreprenorii din IT şi investitorii", a spus ministrul Comunicaţiilor Marius Bostan, precizând că băncile nu au apetit pentru finanţarea acestui tip de afacere.
"Dacă ne uităm în urmă, o să observăm că marile companii, vârfurile din această industrie, din întreaga lume, erau companii care valorau foarte puţin, la început. Avantajul investitorilor care au intrat în această industrie a fost foarte mare", a declarat domnul Bostan.
Ministrul apreciază că avem în România oameni care au idei extraordinare, care, din păcate, creează valoare în afara ţării: "Sunt multe companii care se deschid în alte ţări, din lipsa înţelegerii mecanismelor financiare, după părerea mea.
Ar trebui să începem un program de prezentare şi de înţelegere a finanţării prin piaţa de capital, de către aceste companii.
Mesajul meu este către brokeri: acest sector este unul care ar putea să devină o mare bogăţie a României şi pentru investitori.
Îi invit pe brokeri să descopere talente, să descopere aceşti mari jucători. Este important să îi descoperim şi să le găsim finanţare, pentru că le este foarte greu. Ei în piaţa bancară nu îşi găsesc (n.r. finanţare). Dacă produci soft sau vinzi o componentă tehnologică, băncile nu au apetit pentru finanţarea acestui tip de afacere".
Ministrul Comunicaţiilor a povestit cum a ratat şansa să investească într-un start-up, care acum valorează câteva milioane de euro: "Fondatorii unui start-up foarte important, nu vreau să-i dau numele, au venit acum câţiva ani să îmi ceară să investesc 10.000 de euro. A fost o chestiune de timing şi nu am investit. Dacă aş fi investit atunci, acel pachet ar fi valorat, astăzi, aproape un milion.
Deşi aveam cultura necesară pentru a lua decizia, nu am avut rapiditate".
BVB şi MCSI ţintesc să atragă, în program 60 de companii, în prima fază.
"Dacă zece dintre ele vor reuşi să atragă capital şi să-şi finanţeze ideile şi dacă una din aceste companii devine primul unicorn al României, atunci această iniţiativă a noastră, cu un buget redus, poate să aducă plusvaloarea României", a spus Marius Bostan.
În opinia sa, rata cea mai mare de creştere va fi în această industrie, în următorii 10-15 ani: "Nu văd ce altceva ar putea apărea nou în afară de tehnologie. Nu văd ce altă industrie cu un randament mai mare poate să apară. Normal, poate şi riscurile sunt pe măsură".
BVB a anunţat că, în primăvară acestui an, va fi demarat un program de şase săptămâni, cu şase workshopuri ale IMM-urilor din IT&C, care îşi vor prezenta afacerea în faţă investitorilor.