Ministerul Culturii a anunţat că supune dezbaterii publice Hotărârea Guvernului privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor încasate în vederea achiziţionării sculpturii "Cuminţenia Pământului" de Constantin Brâncuşi, relatează News.ro.
Ministerul Culturii a transmis, pe site-ul instituţiei: "În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică Ministerul Culturii supune dezbaterii publică: Hotărâre a Guvernului privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor încasate în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil".
Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris la sediul Ministerului Culturii, la numărul de fax 021/222.85.43 şi la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro.
Guvernul a transmis, într-un comunicat publicat pe 18 noiembrie: "În şedinţa Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaur".
Potrivit Hotărârii adoptate de Guvern, sumele donate în vederea achiziţionării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă "Cuminţenia Pământului", realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, se restituie integral donatorilor din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2017.
Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera "Cuminţenia Pământului" va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.
Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.
Proprietarii sculpturii "Cuminţenia Pământului", Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.
Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.
Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională "Brâncuşi e al meu", menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului", iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.
Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Sculptura "Cuminţenia Pământului" a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.12.2016, 13:56)
O AFACERE FRUMOASA PENTRU GUVERNUL CIOLOS.