MINISTERUL DE FINANŢE ŞI-A IMPUS VOINŢA LA FONDUL PROPRIETATEA Acţionarii minoritari au un singur reprezentant în Consiliul de Supraveghere

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2009

Toţi cei şase candidaţi propuşi de Ministerul de Finanţe pentru un loc în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea au fost aleşi, ieri, în cadrul Adunării Generale, în timp ce un singur reprezentant al acţionarilor minoritari a reuşit să intre în acest for.

Astfel, Ministerul de Finanţe este reprezentat în Consiliul Fondului de Mircea Ursache, Ene Dinga (profesor universitar şi director adjunct al Institutului Bancar Român), Graţiela Iordache (secretar de stat în Ministerul de Finanţe), Eduard Goian (director în Ministerul de Finanţe), Ioan Adam (avocat), Anca Opre (preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor). Dintre aceştia doar Mircea Ursache a mai făcut parte din vechiul Consiliu de Supraveghere şi va candida pentru funcţia de preşedinte al acestuia.

Acţionarii minoritari sunt reprezentaţi doar de Corin Trandafir.

Disproporţia dintre mandatarii statului şi cei ai acţionarilor minoritari în Consiliul de Supraveghere este cauzată de faptul că Ministerul de Finanţe rămâne, în continuare, acţionarul majoritar al Fondului, deţinând aproximativ 68% din capitalul social.

În ciuda acestui lucru, acţionarii minoritari au reproşat conducerii Fondului că au fost discriminaţi în cadrul Adunării Generale, multe dintre revendicările lor nefiind luate în considerare de reprezentanţii FP.

Mircea Ursache, membru în Consiliu de Supravehere a explicat că, potrivit actului constitutiv al Fondului, dreptul de vot cumulativ se exercită doar după listarea FP la bursă, dată până la care acesta va fi exercitat de acţionarul majoritar, adică de stat.

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) până la sfârşitului acestui an, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, membru în consiliul de supraveghere al Fondului.

Preşedintele directoratului FP, Daniela Lulache, declara săptămâna trecută că viitorul administrator al Fondului Proprietatea va avea nevoie de cel puţin jumătate de an pentru a se clarifica asupra situaţiei fondului, astfel că listarea Fondului mai poate fi făcută în 2009 doar dacă s-ar menţine actualul manageriat.

Selecţia administratorului FP a fost întârziată pentru că acesta putea vinde doar o participaţie

Selecţia administratorului Fondului Proprietatea a fost întârziată pentru că vechea formulă a contractului cu viitorul manager de Fond îi dădea acestuia posibilitatea să vândă participaţia la o singură companie, în limita a 5% din valoarea capitalului social, a spus luni preşedintele AVAS.

"Vechea formulă a contractului, care urma să fie semnat cu administratorul Fondului Proprietatea, îi dădea acestuia posibilitatea să vândă 5% din valoarea acţiunilor deţinute de FP, iar managerul de Fond putea chiar vinde participaţii de la o singură companie mai importantă din portofoliul Fondului", a spus preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, membru în consiliul de supraveghere al Fondului.

El a adăugat că, în prezent, Comsiai Naţională pentru Valorile Mobiliare (CNVM) şi comisia de selecţie a administratorului FP "pun la punct o nouă formulă a contractului de administrare, prin care viitorul manager să poată vinde 5%, o singură dată, din valoarea acţiunilor tuturor companiilor din portofoliu".

Lista scurtă a potenţialilor administratori ai FP, anunţată în 4 mai

"Comisia de selecţie a cerut celor opt potenţiali administratori lămuriri suplimentare clarificări care au fost înaintate Comisiei în parte, iar lista scurtă va fi anunţată luni, 4 mai", a spus preşedintele comisiei de selecţie, Enache Jiru.

Comisia de selecţie a admistratorului Fondului Proprietatea a suspendat săptămâna trecută procedura de selecţie a administratorului, după ce a solicitat ofertanţilor clarificări, care trebuie înaintate Comisiei prin e-mail, până în 22 aprilie, ora 21.

Procesul de selecţie a unui administrator pentru Fondul Proprietatea a fost reluat în 8 aprilie, după ce comisia de selecţie a prelungit, la începutul lunii martie, pe o perioadă nedeterminată, selecţia unui administrator pentru Fond, pentru a pune la punct cu guvernul viitoarea organigramă corporatistă a instituţiei.

Fondul Proprietatea a atras în 22 ianuarie opt oferte de administrare, de la Aviva Investors Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley şi Julius Baer. (N.I.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De mai bine de un an nu se vorbeste de altceva decat de alegerea administratorului FP.

    Amanari peste amanari, schimbari de comisii, schimbari de contracte etc. 

    Este clar pentru toata lumea ca cineva are tot interesul ca FP sa mai stea in mana lor. 

    Dna Lulache cu cei 12 oameni ar trebui sa puna osul la munca. 1% din veniturile FP incasate de 12 oameni este mult prea mult. Asteptam ca MF sa intervina o data pentru totdeauna sa faca curatenie . 

    Au dat ca data 29 aprilie, acum au schimbat din nou cu 4 mai. Un lucru au omis, 4 mai in care an?  

    Ar trebui ca acesti oameni sa justifice fiecare leu primit ca salariu. Ar trebui ca DNA sa se autosezizeze si sa verifice declaratiile de avere ale acestor oameni. 

    Sunt banii nostri. Noi am fost furati, si suntem in continuare. 

    Dl Trandafir ar trebui sa reprezinte nu numai cei 2 actionari Malaxa si Ausnitz ci si pe noi toti actionarii care nu avem posibilitatea sa ne spunem cuvantul. 

    Asta este concluzia mea.

    Cernat T.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb