Ministerul Economiei a emis un memorandum privind vânzarea participaţiei României de pe platforma CIM Krivoi Rog

S.B.
Miscellanea / 8 iunie 2021

Ministerul Economiei a emis un memorandum privind vânzarea participaţiei României de pe platforma CIM Krivoi Rog

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a emis un memorandum privind identificarea celei mai bune soluţii pentru vânzarea/valorificarea participaţiei României de pe platforma CIM Krivoi Rog cu toate drepturile şi obligaţiile aferente, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Actul se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de mâine.

Memorandumul mai indică amendarea cadrului legislativ privind problematica în ansamblu a Combinatului Minier de Îmbogăţire a Minereurilor acide cu conţinut de fier Krivoi Rog, pentru a asigura o formă de soluţionare corespunzătoare situaţiei existente.

De asemenea, memorandumul prevede abrogarea Legii nr. 95/31.12.1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului şi asigurarea resurselor de finanţare necesare.

"Este o reminiscenţă a economiei socialiste planificate deţinute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcţie. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă "bună afacere" a statului. Să ne înţelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcţionează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere şi-au marcat pierderea şi au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuţie naţională. Statul român, însă, a ales să rămână agăţat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile româneşti care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru. "Investiţia" aceea a ajuns o epavă", a spus Claudiu Năsui, ministrul economiei, pe subiect.

Statul român, prin Ministerul Economiei, plăteşte anual, din 1999 încoace, aproximativ 1 milion de euro către trei firme pentru pază şi conservare. Aceste firme sunt impuse printr-o lege specială.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cand s _a initiat acest proiect Dl Ministru era in pampersi . Proiectul s-a blocat odata cu prabusirea URSS.

    Alte foste tari socialiste au renuntat la cota lor fara despagubiri in favoarea Ucrainei.  

    Romania s-a incapatanat sa ramana mai ales dupa ce a preluat Combinatul de la Galati Mital s-a aratat 

    interesat in continuarea proiectului. Se poate renunta oficial la participare sansele de reluare fiind nule in actuala situatie a Ucrainei. Pe langa problemele majore de care ar trebui sa se ocupe Ministerul Economiei 

    problema Krivoi Rog este periferica dar da bine ca exercitiu de imagine

    Pampersi ne-pampersi, a trebuit sa vina un ministru tanar sa rezolve problema statului roman! Unde au fost predecesorii lui? Fie incapabili, fie corupti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb