Ministerul Economiei a făcut o înţelegere cu Damen, ca statul să preia 51% din Şantierul Naval Mangalia

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 23 martie 2018

Ministerul Economiei a făcut o înţelegere cu Damen, ca statul să preia 51% din Şantierul Naval Mangalia

Ministerul Economiei a comunicat, în sfârşit, modalitatea prin care statul va ajunge acţionar majoritar la Şantierul Naval Daewoo Mangalia (DMHI), afirmaţie repetată de diverşi oficiali, dar necomunicată şi Bursei de Valori Bucureşti, unde este listat "Şantierul Naval 2 Mai", compania prin care statul român are o participaţie de 49% din DMHI.

Ministerul a anunţat, ieri, că negocierile dintre statul român şi investitorul strategic interesat în Şantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate în seara zilei de miercuri, 21 martie: "Astfel, Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia va renunţa la exercitarea dreptului de preferinţă cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries SA Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Şantierul Naval 2 Mai SA, 2% din pachetul de acţiuni, astfel încât structura de acţionariat a Societăţii Mixte care rezultă în urma asocierii să arate astfel: - 51% Şantierul Naval 2 Mai şi 49% Damen Shipyards Group.

Oferta fermă autentificată va fi depusă în scris în cursul zilei de astăzi (n.r. joi) la sediul Şantierului Naval 2 Mai. După Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc în data de 30 martie, partea română va intra în discuţii pentru elaborarea statului societăţii mixte".

Florian Marin, lider al Sindicatului Navalistul, consideră că tranzacţia anunţată este un pas mic înainte, dar că este bine că se clarifică situaţia, cât de cât, pentru a putea începe discuţiile privind salariaţii. Domnia sa ne-a spus: "În urma discuţiilor cu Ministrul Economiei, s-a stabilit un calendar privind intrarea în negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă, în perioada 16-30 aprilie.

Important este să se finalizeze procedurile de preluare, să se stabilească o structură de management, ca să avem cu cine vorbi".

Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă a declarat, ieri, că, în calitate de acţionar majoritar, statul român va putea să protejeze forţa de muncă înalt calificată din şantierul Naval: "Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acţionar majoritar putem să protejăm eficient interesele statului român şi putem să protejăm inclusiv forţa de muncă înalt calificată de la Şantierul Naval".

În ciuda anunţului Ministerului, câteva sute de membri ai sindicatului Liber Navalistul Mangalia şi Federaţiei Sindicatelor Libere din România au protestat joi în faţa Ministerului Economiei, aceştia fiind nemulţumiţi de situaţia în care se află şantierul naval Mangalia, a anunţat Agerpres.

Protestatarii au suflat din vuvuzele, fluiere şi au scandat lozinci la adresa Ministrului Economiei, aceştia strigând "Hoţii" şi solicitând demisia ministrului, conform agenţiei de presă, care adaugă că, de asemenea, membrii de sindicat au agitat pancarte pe care scria: "Redaţi-ne speranţa, sau o căutăm în Franţa", "Salvaţi şantierul, salvaţi Mangalia" , "Vrem locuri de muncă stabile" ,"Vrem să muncim, nu să cerşim".

Pachetul majoritar din DMHI a fost scos la vânzare de coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), care au anunţat, toamna trecută, că au decis să îşi vândă participaţia de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acţionarii şantierului Damen Galaţi).

Potrivit sindicaliştilor, şantierul de la Mangalia are datorii de 1,2 miliarde de euro.

Fostul premier Mihai Tudose a declarat că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acţiuni de la Daewoo Mangalia pentru a des­chide un şantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb