MINISTERUL ECONOMIEI: "Romarm" speră la parteneriate strategice în 2011

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 23 decembrie 2010

"Romarm" speră la parteneriate strategice în 2011

Industria noastră de armament ar putea fabrica produse speciale pentru forţele NATO din teatrele de război

Vom produce un avion supersonic de mare altitudine

Companiile din industria noastră de apărare ar putea fabrica produse speciale pentru forţele NATO implicate în teatrele de război.

Ministerul Economiei ţinteşte, în acest sens, pentru anul viitor, o serie de parteneriate între investitorii strategici străini şi compania "ROMARM", producătorul naţional de armament.

Constantin Stafie, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, ne-a declarat: "Sperăm ca în 2011 compania ROMARM să încheie o serie de parteneriate şi asocieri, pe termen mediu şi lung, cu investitori străini pentru dezvoltarea industriei de armament. Purtăm discuţii în acest sens, care, sperăm că vor fi concretizate, de la caz la caz. Dorim ca aceşti investitori să aducă know-how-ul necesar şi să contribuie la dezvoltarea industriei, în contextul în care posibilităţile de finanţare de la buget nu sunt foarte mari".

Constantin Stafie a făcut aceste declaraţii în contextul în care, ieri, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al "ROMARM". Şedinţa conducerii "ROMARM" vine după ce Constantin Stafie a avut, zilele tre cute, o întâlnire cu general-locotenentul Patrick Auroy, adjunctul Secretarului General al NATO pentru Investiţii şi Apărare.

Cei doi oficiali au discutat despre implicarea companiilor din industria de apărare în fabricarea unor produse speciale pentru forţele NATO şi despre încurajarea parteneriatelor pe termen lung cu firme străine de prestigiu.

Stafie a afirmat, la finalul întâlnirii cu oficialul NATO, că statele membre ale Alianţei trebuie să aibă responsabiltăţi în fabricarea unor produse care să înglobeze tehnologii avansate şi să asigure, astfel, servicii profesionale pentru trupele NATO implicate în teatrele de operaţii militare.

Întrebat dacă discuţiile cu oficialul NATO au vizat şi posibilitatea transferului industriei de armament din portofoliul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Apărării, Constantin Stafie ne-a precizat: "Acestă problemă este una de politică internă, deci Guvernul va decide în acest sens".

Întrebat dacă în cadrul negocierilor cu FMI s-a pus problema restructurării industriei de armanent, prin privatizare sau închiderea unor unităţi, Constantin Stafie a susţinut că negocierile cu Fondul nu au vizat acest aspect.

Surse din industrie susţin, însă, că în 2011 o parte dintre unităţile ROMARM considerate ca fiind nerentabile ar putea să fie scoase la privatizare. Sursele noastre aduc ca argument dificultăţile bugetare: bugetul pe 2011 al Ministerului Economiei de 1,418 miliarde lei este cu 30,7% mai mic comparativ cu cel din anul 2010, care s-a cifrat la 2,04 miliarde lei. Compania Naţională "ROMARM" este controlată 100% de stat, prin Ministerul Economiei, şi deţine 15 fabrici.

"ROMARM" produce vehicule blindate, sisteme de artilerie şi de rachete, arme şi muniţii, pulberi, explozibil etc.

Primul avion supersonic produs în ţară

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) va fabrica un avion supersonic de mare altitudine, conform unui comunicat al ARCA, remis redacţiei. Proiectul a fost ţinut, în ultimul an, la secret.

Avionul, denumit E-111, este destinat extinderii capacităţilor ARCA de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană de astronautică "Google Lunar X Prize", precum şi dezvoltării tehnologiilor pentru tursimul spaţial. E-111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 m în cazul transportului rachetei Haas II, iar în cazul folosirii ca platformă de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 m.

Finalizarea lucrărilor la E-111 este stabilită pentru jumătatea lui 2012, iar prima decolare va avea loc la finele lui 2012. Primul zbor supersonic al E-111 este prevăzut în prima jumătate a lui 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. avionul mentionat este o poveste frumoasa dar nerealista

    ilie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb