Viitorul rafinăriei Arpechim este legat de evoluţia procesului de privatizare a companiei Oltchim, susţin reprezentanţii Ministerului Economiei, care discută cu cei ai OMV Petrom preluarea rafinăriei în condiţiile în care compania petrolieră şi-a manifestat disponibilitatea pentru a facilita un transfer al acesteia către statul român, au declarat ieri reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai companiei OMV Petrom, citaţi de Agerpres.
Reprezentanţi ai companiei petroliere au precizat: "Restructurarea activităţii Arpechim avansează, inclusiv procesul de restructurare a angajaţilor, concomitent cu implementarea de măsuri în vederea utilizării în continuare a Arpechim ca depozit de active, în principal infrastructura logistică şi facilităţi auxiliare, în cadrul activităţii de Rafinare şi Marketing. În privinţa celorlalte active, vom continua pregătirile pentru închiderea permanentă, conform aprobării din martie 2011 a Consiliului de Supraveghere. În acelaşi timp, în cadrul discuţiilor cu MECMA, ne-am exprimat disponibilitatea de a facilita un potenţial transfer al rafinăriei". La rândul lor, reprezentanţii Minis-terului Economiei susţin că analizează oportunitatea preluării de către stat a instalaţiilor şi echipamentelor aferente rafinăriei Arpechim: "Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri analizează oportunitatea preluării de către stat a instalaţiilor şi echipamentelor aferente rafinăriei Arpechim, aflată acum în proprietatea OMV Petrom, cu respectarea cadrului legal existent şi, mai ales, în conformitate cu angajamentele pe care Guvernul român şi le-a asumat în faţa instituţiilor internaţionale - FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Viitorul rafinăriei este legat de evoluţia procesului de privatizare a companiei Oltchim SA".
Prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, a anunţat luni că statul român va prelua în scurt timp rafinăria Arpechim de lângă Piteşti, dis-cuţiile purtate în acest sens cu OMV Petrom fiind în fază finală. "Cel mai târziu în aprilie, Arpechim va funcţiona sub tutela statului român", a declarat prefectul, care a precizat că informaţia privind preluarea i-a parvenit încă de la sfârşitul săptămânii trecute.
Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să acorde salariaţilor care vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro. Reprezentanţii Petrom au acceptat, în urma unor discuţii purtate cu parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Argeş şi Vâlcea, să amâne cu şase luni închiderea rafinăriei, pentru a acorda timp Guvernului să găsească o soluţie de rezolvare a problemei, perioada de negocieri fiind ulterior prelungită. Rafinăria Arpechim mai are în prezent peste 600 de salariaţi, 259 dintre aceştia fiind, începând de luni, în preaviz de 60 de zile înainte de disponibilizare.