Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu pentru gimnaziu, cu lecţii la materiile ale căror manuale au fost contestate

Stelian Bădescu
Politică / 4 septembrie 2017

Liviu Pop (Sursa foto: Gov.ro)

Liviu Pop (Sursa foto: Gov.ro)

  • document ataşat Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a (Sursa: www.ise.ro)
    apasă aici pentru a descărca.

    Liviu Pop: "Am reuşit să facem într-un timp record un compediu introductiv pentru gimnaziu"

    Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu introductiv pentru gimnaziu, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar.

    Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar astăzi în mai multe judeţe din ţară, iar în cursul acestei săptămâni va ajunge în fiecare unitate şcolară care are clasa a V-a, potrivit News.ro.

    Liviu Pop a declarat: "Am reuşit să facem într-un timp record un compediu introductiv pentru gimnaziu. Este un document care astăzi a plecat către 20 de judeţe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate de şcolară în care avem clasă de a V-a. Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele şase arii curriculare la care avem contestaţii astăzi. (...) Tipărirea unui compendiu a costat 4 lei, iar transportul a însemnat 14 bani per exemplar". Ministrul a precizat că în total au fost tipărite un număr de 177.000 de exemplare.

    Costul total pentru tipărirea şi livrarea ghidului către şcoli este de 732.780 de lei

    Compendiul introductiv pentru clasa a V-a cuprinde toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate, precum Limba Română, Limba modernă 1, Limba modernă 2 (engleză, franceză, germană), matematică, biologie, Educaţie socială, istorie, geografie, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere.

    Liviu Pop a precizat că materialele din compendiu sunt realizate în aşa fel încât să acopere primele două luni ale anului şcolar, compendiul având 296 de pagini şi fiind structurat pe şase arii curriculare.

    Ministrul a subliniat: "Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la cincisprezece discipline. Dintre aceste cincisprezece discipline s-au deblocat trei. Urmează pentru celelalte douăsprezece să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice".

    Ministrul a mai spus că a început de astăzi distribuirea în unităţile şcolare din 20 de judeţe, urmând ca până în 8 septembrie compendiul să ajungă în toate unităţile şcolare.

    El a spus: "Astăzi de dimineaţă au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe, în special cele din nord-est şi nord-vest care sunt mai depărtate de Bucureşti. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unităţile şcolare pentru copiii din clasa a V-a".

    Ministrul Educaţiei a mai declarat că pentru realizarea ghidului s-a ţinut cont de programa şcolară, în condiţiile în care pentru cele mai multe manuale s-au depus contestaţii.

    Pop a precizat: "Cei care au făcut programa şcolară au venit cu expertiza lor şi au pus în practică pentru primele săptămâni de şcoală cum au văzut ei să se predea disciplinele respective. Mi se pare normal, pentru că nu putem lăsa copiii fără acest instrument".

    Directorul General al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Ciprian Fartuşnic, a spus că ghidul este o "resursă pentru copii", însă materiile au fost sintetizate, iar textele, reduse.

    Ciprian Fartuşnic a declarat: "A fost o misiune aproape imposibilă, din cauza timpului scurt. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi un manual plin de text, cu conţinuturi. Partea de cunoaştere a fost cât se poate de mult sintetizată şi redusă, dar avem multe exemple de activităţi de învăţare la clasă sau acasă. Această resursă nu este pentru profesori, pentru că au spus deja că nu îşi doresc altceva, ei sunt liberi să îşi aleagă ce sursă de învăţare doresc. Este resursă pentru copii. Sper ca ei să o folosească zilnic".

    Directorul ISE a precizat că realizarea ghidului a durat aproximativ o lună şi jumătate, iar disciplinele care au o singură oră pe săptămână au, în ghid, opt lecţii, cele care au o două ore pe săptămână au 16 lecţii, iar cele cu patru ore pe săptămână au 32 de lecţii.

    Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-un Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb