Actualizare 20:15 Modificări privind calcularea veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale
Ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, Guvernul a operat o modificare tehnică în formula de calcul a veniturilor suplimentare prevăzută în anexa la Ordonanţa Guvernului 7/2013. Astfel, începând cu 1 aprilie 2017, elementul din formulă care se referea la preţul reglementat este înlocuit cu o referinţă la preţul realizat pe piaţa centralizată/concurenţială, potrivvit unui comunicat de presă al Executivului.
Potrivit comunicatului, modificarea a fost făcută printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi de Guvern, care are în vedere corelarea OG 7/2013 cu legislaţia în vigoare care va elimina din 1 aprilie 2017 preţul reglementat al gazelor naturale din producţia internă destinat consumatorilor casnici.
(A.C.)
---------------
Actualizare 16:52 ANRE a aprobat preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în şedinţa de astăzi, 30.03.2017, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, ajustarea pentru clienţii casnici fiind în medie cu 2%, cu începere de la 1 aprilie 2017, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
ANRE precizează: "La stabilirea preturilor reglementate s-au avut in vedere prevederile metodologiei aprobată prin Ordinul ANRE 182/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, în concordanţă cu prevederile OUG 64/2016, potrivit căreia, începând cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de provenienţă internă se vor vinde pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, fără stabilirea unui preţ de vânzare".
Chiar dacă producţia internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligaţia de a stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici şi, astfel, de a monitoriza evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale.
ANRE mai transmite: "Menţionăm că, în prezent, orice client casnic are opţiunea de a rămâne în piaţa reglementată de gaze naturale - în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată şi la preţ reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piaţa concurenţială - în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la preţul şi în condiţiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la preţul şi condiţiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat".
Tot în sedinţa de astăzi, au fost aprobate tarifele de distributie la Distrigaz Sud Retele, in scadere, in medie, cu 4,16%. Solicitarea de aprobare a tarifelor de distributie pentru Delgaz Grid (fost E.On Distributie) se află, în prezent, în analiză în cadrul autorităţii.
(A.C.)
-----------
Actualizare 15:15 Guvernul vrea să menţină taxa de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze
Guvernul vrea să menţină taxa de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze, iar pentru acest fapt a elaborat un proiect de OUG prin care este înlocuit din formula de calcul termenul "preţul reglementat" cu "preţul mediu ponderat" al gazelor din producţia internă, tranzacţionate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici.
Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, transmite Hotnews.
În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieţele centralizate de gaze naturale, preţul mediu ponderat reprezintă preţul gazelor la care sunt încheiate tranzacţiile.
În acest moment, OG 7/2013 prevede instituirea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor, determinate pe baza unei formule de calcul, care ia în considerare, pentru vânzările către consumatorii casnici, preţul reglementat al gazelor din producţia internă. Preţul reglementat actual este de 60 lei/MWh. Dacă nu s-ar fi liberalizat preţul pentru gazele destinate consumatorilor casnici începând cu 1 aprilie, acest tarif ar fi urmat să crească la 72 lei/MWh, începând cu aceaşi dată, potrivit HG 488/2015.
Însă, OUG 64/2016 prevede liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă pentru consumatorii casnici, ceea ce înseamnă că acele tarife prevăzute de HG 488/2015 nu mai sunt valabile. Preţurile la producţia internă urmează să fie stabilite pe piaţă liberă. Liberalizarea preţurilor la gazele din producţia intena nu înseamnă şi liberalizarea tarifuui final la consumatorii casnici. În continuare, până în 2012, tarifele din facturile finale ale consumatorilor casnici vor putea fi ţinute sub control de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, fiind reglementat transportul şi distribuţia.
(S.I.)
--------
Ministerul Energiei a anunţat joi că la 1 aprilie se va liberaliza preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă, "care reprezintă doar un element din preţul final plătit de consumatorii casnici", alături de tarifele de transport, distribuţie, furnizare şi înmagazinare care compun factura consumatorului final.
"Liberalizarea pieţei gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent şi echitabil, atât pentru operatorii din această piaţă, cât şi pentru consumatori", a anunţat joi Ministerul Energiei, citat de News.ro.
Ministerul arată totodată că a purtat mai multe discuţii la nivelul Executivului, Parlamentului şi Comisiei Europene, ca urmare a dezbaterii parlamentare pe tema liberalizării pieţei gazelor începând cu 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2016, dar şi ca urmare a adresei Comisiei pentru Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor privind amânarea datei de intrare în vigoare a liberalizării.
"Am analizat toate observaţiile si nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării ţării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri. Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar şi la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.
În ceea ce priveşte temerile din spaţiul public privind o posibilă creştere substanţială a preţului gazelor la populaţie după momentul liberalizării, Petcu spune că aceasta este nejustificată.
"Populaţia va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin preţuri finale reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacţionarea gazelor naturale se va face în condiţii de eficienţă economică printr-un proces transparent de achiziţie care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor paticipanţilor la piaţă", a adăugat ministrul energiei.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat recent, într-un interviu acordat News.ro, că liberalizarea preţurilor gazelor naturale pentru populaţie se va face în două etape: piaţa între producători şi furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a preţurilor între furnizori şi clienţii casnici, se va încheia în 2021.
Acesta susţinea că, în urma analizelor ANRE, până la sfârşitul anului preţul final al gazelor naturale pentru populaţie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.
La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat luna aceasta că preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale.
Potrivit şefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ pe piaţa liberă.
"De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64, care este în dezbatere în Parlament, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. Asta înseamnă că de la 1 aprilie nu mai există preţ reglementat pentru producţia de gaze naturale, rămânând reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, tarifele de furnizare şi elemente care sunt considerate monopol natural", a mai spus Havrileţ.
Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.
Havrileţ estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la preţuri mai bune decât cei actuali.
Legislaţia actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a preţurilor pentru populaţie.
1. ce tampenie
(mesaj trimis de h2o în data de 30.03.2017, 17:30)
hai ca liberalizam numai din vorba.de fapt pretul final este reglementat valoarea este impozitata abuziv la fel ca in trecut, si pe langa producatori pentru care nu se schimba mai nimic, bagam in rahat si distribuitorii sau consumatorii industriali care platesc mai mult. ori este pretul liber ori este reglementat hai sa ne hotaram...nu mai bine ajutam companiile sa creasca si sa faca investii decat sa ajutam populatia sa scada 100.200 ron la incalzire pe iarna? Nu mai bine subventionezi caldura pentru cazurile sociale( imbecilitate si asta) decat sa i omori investitorii?
2. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 30.03.2017, 19:26)
Erata: pana in anul 2021 si nu 2012