O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va analiza starea reţelelor electrice şi a investiţiilor asumate de operatorii de distribuţie, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.
Comisia, înfiinţată prin Memorandum aprobat în şedinţa de Guvern, va fi operaţională timp de un an, cu posibilitatea extinderii acestei perioade, dacă se va considera necesar.
Toma Petcu, ministrul Energiei, a declarat, potrivit Agerpres: "Anul 2017 ne-a pus faţă în faţă cu mai multe episoade de vreme extremă. De fiecare dată am avut de-a face cu sute de stâlpi rupţi, linii distruse şi sute de mii de români fără curent electric. Este foarte adevărat că schimbările climatice îşi spun cuvântul, iar evenimentele meteo sunt poate mult mai violente decât în anii precedenţi. Dar chiar şi aşa, amploarea avariilor indică o stare precară a reţelelor de distribuţie. Vrem ca prin această comisie să vedem dacă investiţiile planificate de operatorii de distribuţie au fost făcute şi dacă acestea au fost efectuate corespunzător şi la standarde de calitate, la fel ca în ţările de origine ale unora dintre aceste companii".
Proiectul de strategie energetică a României estimează că, în perioada 2017 - 2030, cu orizont 2050, necesarul investiţional în reţelele electrice trebuie să ajungă la circa 500 de milioane de euro anual. Investiţiile includ echipamente şi tehnologii care fac tranziţia către "reţele inteligente" cu comunicare bidirecţională, cu gestiune eficace şi cu flexibilitate mai mare în operare.
"Este clar că este nevoie de investiţii în reţelele electrice, iar cei în măsură să le facă sunt operatorii de distribuţie, titulari de licenţă cu contract de concesiune, care activează pe teritoriul României. Au trecut peste 10 ani de la marile privatizări ale reţelelor de distribuţie şi ne-am fi aşteptat la o mai mare siguranţă şi continuitate în alimentarea populaţiei. În acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totuşi, în România mai există, din păcate, reţele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste creşteri să fie dublate de o calitate mai bună a serviciului livrat populaţiei", a mai spus Toma Petcu.
Conform memorandumului, Comisia urmează să efectueze o analiză a modului de organizare la nivelul ODC a activităţii de mentenanţă: modalitatea de elaborare a programelor de mentenanţă şi procedurile de urmărire a realizării programelor propuse.
Comisia va efectua o analiză a modului de organizare la nivelul ODC a activităţii de investiţii: procedurile de elaborare a programelor de investiţii, inclusiv modalitatea de stabilire a investiţiilor prudente şi prioritizarea acestora; urmărirea realizării investiţiilor propuse.
Analiza va include şi studii de caz privind incidentele deosebite din reţelele de distribuţie apărute în anul 2017.
"Activitatea Comisiei se va desfăşura în Bucureşti şi la sediile ODC unde se vor efectua vizite de lucru. Comisia se va întruni cel puţin o dată pe lună. Activitatea Comisiei se va finaliza cu un raport care va fi prezentat Guvernului, ce va conţine probleme identificate şi recomandări care ar putea conduce la remedierea neconformităţilor precum şi, după caz, propuneri de modificare/completare a cadrului legal aplicabil", se mai arată în comunicat.