MINISTERUL ENERGIEI:  Timpul de racordare a unui client nou la reţeaua de distribuţie a energiei trebuie redus

Mina Irina
Politică / 27 iulie 2016

Ministerul Energiei caută soluţii, alături de reprezentanţii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), ca procesul şi timpul de racordare a unui client nou la reţeaua de energie electrică sau de gaze naturale să fie redus considerabil, în acest sens fiind propusă înfiinţarea unui grup de lucru care să discute aceste aspecte, potrivit unui comunicat al instituţiei trimis redacţiei.

"Au adunat termene legale după termene legale şi au ajuns acolo. Desigur, ştiu că performanţa distribuitorului este mai bună în realitate, media e ceva mai jos, însă, dacă nu reuşim să facem ceva cu asta, în primul rând pentru consumator este un chin. Avem cazuri în care se primeşte acordul în luni de zile, ba chiar într-un an. Este o chestiune onestă pentru oricare dintre noi am fi puşi în postura în care să avem un proiect viabil, dar să ni se spună că trebuie să fim conectaţi la reţea. Poate că nu ar fi rău să încercăm acea idee despre care se vorbea şi la Bruxelles, 'One stop shop', în aşa fel încât consumatorul să obţină un singur aviz, o soluţie tehnică, iar următorul pas să fie direct racordarea", a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

La rândul său, directorul general al ACUE, Silvia Vlăsceanu, a susţinut ideea reducerii procesului birocratic atunci când vine vorba despre obţinerea avizelor de către consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

"Apreciem iniţiativa Ministerului Energiei ca fiind necesară şi binevenită pentru consumatori şi distribuitorii de energie şi de gaze naturale, care sunt toţi membri ai Federaţiei ACUE. Considerăm că acest demers trebuie să contribuie la reducerea procesului birocratic prin modificarea şi completarea legislaţiei primare cu impact asupra sectorului energetic, cum ar fi cea în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţie, urbanismului şi în alte domenii conexe, precum şi a legislaţiei secundare subsecvente. Ne exprimăm disponibilitatea de a contribui activ şi constructiv în grupul de lucru propus, având în vedere expertiza colegilor noştri şi dorinţa de a creşte gradul de satisfacţie a clienţilor noştri", a spus Vlăsceanu.

Potrivit ministerului de resort, în urma discuţiilor, distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale au întocmit o listă care cuprinde modalităţile prin care s-ar putea reduce timpul de conectare a consumatorilor.

Astfel, una dintre soluţiile propuse ar fi ca, în momentul în care obţine autorizaţia pentru imobilul respectiv, cetăţeanul să poată intra şi în posesia autorizaţiei pentru utilităţi, inclusiv pentru energia electrică.

"Ar mai fi o posibilitate de a defini o metodologie simplificată a procesului de obţinere a autorizaţiei, la nivel de comună. Noi să depunem formal documentele şi să respectăm regulile, dar şi să ni se emită autorizaţia, să meargă lucrurile în paralel. Să depunem un plan, iar pe baza lui să primim aprobarea direct, fără să mai trecem prin toată zona de certificate. Ar trebui ca un branşament să nu mai fie considerat o construcţie, nu vorbim despre un imobil aici", susţin distribuitorii de energie.

De asemenea, aceştia susţin că, la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie, ar trebui să fie realizat şi proiectul de alimentare.

"Referitor la eliminarea birocraţiei, anul acesta am lansat corespondenţa pe e-mail, pentru o zonă de cereri de gaz. Documente care, din punctul nostru de vedere, nu au valoare, o cerere de acces la gaz, conform legislaţiei, o tratezi, dar poţi să închei contract numai după o cerere de racordare. Este suficient să semnăm un contract cu acel client. Cred că este momentul să separăm racordările pentru clienţii casnici, pentru clienţii mici, de racordările pentru clienţii mari. Un client mic nu poate fi tratat ca o fabrică. Atunci când se dă o autorizaţie de construire, teoretic ar trebui să existe şi soluţia tehnică, iar atunci racordarea ar însemna mult mai puţin timp şi mult mai puţini bani. Mă gândesc la o autorizaţie integrată pentru partea de utilităţi, să existe o soluţie şi pentru gaz şi pentru electricitate, cu aceleaşi acte, în aşa fel încât consumatorul să nu se mai plimbe de la ghişeu la ghişeu", se menţionează în lista de propuneri a distribuitorilor.

În plus, ar trebui să existe o autorizaţie pentru întreaga reţea, pentru întreaga zonă urbanistică, precum şi o soluţie de mediu pe o metodă standardizată, nu pe fiecare racordare în parte, susţin reprezentanţii ACUE. Aceştia au amintit, de asemenea, despre faptul că ar trebui să fie eliminate din formularele tipizate sau, eventual, să fie schimbate legile care au stabilit aceste formulare, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb