Ministerul Finanţelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, în valoare de aproape 2,4 miliarde lei

T.B.
Piaţa de Capital / 3 august 2023

Ministerul Finanţelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, în valoare de aproape 2,4 miliarde lei

Ministerul Finantelor (MF) a atras 758,2 milioane lei si, respectiv, 329,1 milioane euro, (valori însumând aproape 2,4 miliarde lei - 483 milioane euro) prin a 12-a ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui comunicat de presă transmis pentru bursa.ro.

Astfel, valoarea celor 12 runde de finanţare derulate, în perioada iulie 2020 - iulie 2023, la BVB de către Ministerul Finanţelor a ajuns la 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro), se mai arată în comunicat.

"Sumele investite în cadrul celei de-a doua ediţii FIDELIS de anul acesta au demonstrat că românii sunt familiarizaţi cu programul şi aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finanţelor pentru economiile lor, înregistrându-se o cerere importantă atât pentru tranşele în RON cât şi pentru cele în EUR. Tranşa specială pentru donatorii de sânge a atras mai multe subscrieri decât ediţia precedentă, iar numărul mare de donatori care au venit la centrul mobil organizat la sediul nostru confirmă entuziasmul faţă de caracterul social al acestei campanii. În total, 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, faţă de 1.000 de donatori în campania precedentă. Împreună cu ROCK FM, care ne-au luat alături de ei în campania pentru promovarea donării, Ministerul Finanţelor oferă un parteneriat solid investitorilor care accesează aceste instrumente, dar şi persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sânge. Vedem că ediţia aceasta a dus la creşterea numărului donatorilor la nivel de Bucureşti cu 35%, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori", a declarat Marcel Boloş, Ministerul Finanţelor.

"Emisiunile recurente de titluri de stat FIDELIS sunt un succes luând în calcul atât sumele impresionante atrase, cât şi faptul că aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor să facă primul pas în lumea investiţiilor, oferind cel mai redus raport câştig - risc. Felicităm întreaga echipă implicată în susccesul acestei noi oferte, respectiv echipa Ministerului, consorţiul de intermediere şi Rock FM, pentru că împreună au demonstrat că românii au sânge de investitor şi donator", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, potrivit sursei citate.

"Aşa cum donarea de sânge contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii, la fel şi investiţia în active listate la BVB contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii financiare. Suntem încântaţi că Ministerul Finanţelor a creat acest instrument prin care să-i stimuleze pe români să investească, dar şi să doneze sânge. Interesul ridicat pentru titlurile de stat Fidelis s-a văzut atât în valoare mare a subscrierilor, aceasta fiind a treia dintre cele 12 de până acum, cât şi în numărul de ordine plasate, peste 19.000", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, se mai în comunicat.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România. De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin participanţi eligibili, potrivit sursei citate.

"Într-una din cele mai aglomerate perioade din istoria recentă a pieţei de capital, care a ridicat definitiv profilul bursei locale pentru investitorii români şi internaţionali, titlurile de stat oferite prin programul FIDELIS continuă să atragă subscrieri semnificative. Succesul acestei noi emisiuni confirmă încă odată resursele pieţei locale şi apetitul populaţiei pentru economisire şi investiţii la randamente solide cu risc scăzut", a declarat Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners, conform comunicatului transmis.

"Ne bucurăm să fim parteneri pentru Ministerul Finanţelor într-o nouă emisiune de titluri de stat, care continuă demersul de susţinere a comportamentului de economisire şi investiţii în rândul populaţiei. Este rolul nostru comun să asigurăm acces uşor la piaţa de capital şi să avansăm în normalizarea discuţiilor despre educaţie financiară investiţională. Iar prin fiecare listare Fidelis, facem un pas înainte în creşterea gradului de conştientizare a instrumentelor investiţionale şi a planificării financiare", a declarat Cosmina Plaveti, Managing Director Investment Banking BCR, se mai arată în comunicat.

"Emisiunile din seria titlurilor de stat Fidelis au ajutat la creşterea segmentului investitorilor individuali al bursei de la Bucureşti, având în vedere că o parte din subscriitori sunt la prima interacţiune cu ceea ce înseamnă achiziţia unor valori mobiliare. Pentru investitorii cu vechime, titlurile de stat constituie, pe de altă parte, un instrument de optimizare util managementului de portofoliu, iar, pentru Ministerul Finanţelor, titlurile de stat Fidelis pot fi considerate modalităţi semnificative de finanţare pentru care există deja o cerere importantă şi stabilă pe piaţa financiară românească. În plus, tranşa donatorilor de sânge a avut şi de această dată de un real succes, dovedind faptul că investitorii individuali apreciază această componentă socială oferită de emitent", a declarat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance, BRD - Groupe Societe Generale, mai transmite sursa citată.

"Programul Fidelis a reuşit să câştige atenţia publicului, transformând emisiunile de titluri de stat într-o opţiune tot mai apreciată. Titlurile de stat se evidenţiază prin simplitatea lor, ceea ce le face uşor de înţeles chiar şi pentru cei mai puţin familiarizaţi cu conceptul de investiţii, oferindu-le clienţilor de retail o modalitate facilă de a-şi investi economiile şi de a-şi diversifica portofoliile", a declarat Emilian Dobran, Director Equity Trading, Alpha Bank România, potrivit comunicatului.

Oferta a fost derulată în perioada 17 - 28 iulie, interval în care românii au plasat 19.156 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro, arată datele comunicatului.

Titlurile de stat au intrat la tranzacţionare la BVB, joi, 3 august, şi pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizaţi.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb