MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE:  Programul Tezaur va demara în anul 2018

Andreea Cuzub
Macroeconomie / 11 decembrie 2017

 Programul Tezaur va demara în anul 2018

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) anunţă că a fost aprobată emiterea titlurilor de stat destinate populaţiei prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur, prin Ordinul MFP, publicat în Monitorul Oficial (nr. 974 / 07.12.2017), conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

MFP precizează: "Măsura mai sus menţionată oferă investitorilor informaţii privind caracteristicile de bază ale titlurilor de stat, etapele şi procedura ce trebuie parcurse în vederea subscrierii în cadrul programului Tezaur, precum şi modalitatea de calcul şi plată a dobânzii şi de rambursare a valorii nominale aferente titlurilor de stat subscrise. Noul program oferă posibilitatea şi persoanelor fizice, care deţin certificate de trezorerie transformate în depozite la Trezoreria Statului, să utilizeze sumele aferente răscumpărării acestora în vederea subscrierii în Programul Tezaur".

În acelaşi timp, veniturile obţinute din deţinerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal, potrivit comunicatului.

MFP adaugă: "Alte caracteristici ale titlurilor de stat lansate în cadrul programului Tezaur:

-Vor putea fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit 18 ani;

-Valoarea unui titlu de stat este de 1 leu;

-Titlurile au formă dematerializată şi remunerează investitorii cu o dobândă anuală;

-Titlurile pot fi cumpărate doar de la sediile unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere si alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar şi semnarea unui formular de subscriere. Acesta va conţine datele de identificare ale investitorului precum şi numărul şi valoarea titlurilor de stat care se intenţionează a fi subscrise;

-Titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează;

-Pentru fiecare emisiune Tezaur va fi anunţată o perioada în limita căreia investitorii vor putea efectua subscrieri."

În comunicat se precizează: "În cadrul planului de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice pentru anul 2018, care urmează a fi publicat până la sfârşitul anului, va fi anunţat volumul indicativ aferent emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie. Acestea vor avea o frecvenţă lunară, termenii şi condiţiile financiare aferente fiecărei emisiuni urmând a fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Finanţelor Publice si care vor fi disponibile la sediile unităţilor operative ale Trezoreriei Statului".

Ministerul Finanţelor Publice oferă, prin Programul Tezaur, un nou instrument de economisire dedicat populaţiei, având ca obiectiv principal diversificarea bazei investiţionale aferente pieţei titlurilor de stat, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mi se pare incredibila incercarea MF de a pune mana si pe economiile populatie; la nivel de incredere, si tinand cont de situatia actuala, nu as achititiona nici macar un titlu de 1leu, ma gandesc chiar sa trimit economiile, putine cate sunt, in strainatate, departe de bratul lung al autoritatilor romane Nu pot sa cred ca Misa propune cu nonsalanta startul acestui program in valoare de 170 mld RON, oare chiar nu mai au ce sa sustina economia pe 2018? sau sa fie un joc tip CARITAS generalizat? putea sa propuna o suma rezonabila de 20-30 mld, si cu extindere in cazul in care programul ar fi fost un succes Oare crede Misa ca statul mai este solvabil ptr un astfel de program, si cu suficienta bonitate ptr a atrage aceste fonduri in vistieria statului? sincer ma indoiesc ca romanii din clasa medie, care mai inteleg un pic fenomenul, vor da curs unui astfel de joc Stiu ca gradul de indatorare al tarii nu este inca la un nivel ridicat si ar putea sustine un astfel de program, cel putin in comparatie cu economiile din statele dezvoltate si puternic industrializate Insa in termeni economici si in materia de specialitate, un nivel ridicat de indatorare pe tara vine de la sine si cu un nivel ridicat de incredere din partea partenerilor (banci, populatie, etc) in puterea acelui stat si a autoritatilor de a gestiona si cheltui responsabil acele fonduri atrase prin emiterea unor titluri de stat; mai precis catre sectoarele de dezvoltare, in general investitii, care pot genera valoare adaugata, astfel incat programul sa fie sustenabil In cazul nostru, inclin sa merg pe varianta CARITAS, un adevarat fiasco (si prin prisma valorii fondurilor pe care MF incearca sa le atraga), sau de ce nu, pe o forma timpurie de nationalizare? HEADS-UP EVERYONE!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb