MINISTERUL FINANŢELOR: România a atras 3 miliarde euro de pe pieţele externe

V.V.
Macroeconomie / 4 aprilie 2019

România a atras 3 miliarde euro de pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor a încasat joi fonduri în valoare de 3 miliarde de euro aferente emisiunii de euroobligaţiuni lansate în 27 martie pe pieţele internaţionale iar suma va consolida rezerva existentă în Trezoreria Statului la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanţare al anului 2019, informează instituţia.

"Fondurile aferente emisiunii de euroobligaţiuni în valoare de 3 miliarde euro, lansată în data de 27 martie 2019 pe pieţele financiare internaţionale, au fost încasate cu succes, astăzi, de către Ministerul Finanţelor Publice. Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei şi în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanţare al anului 2019", precizează sursa citată.

Potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, emisiunea evidenţiază interesul sporit al investitorilor în euroobligaţiunile româneşti iar volumul atras şi tranşa de 30 de ani demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung.

"Emisiunea evidenţiază interesul sporit al investitorilor în euroobligaţiunile româneşti. Atât volumul atras de pe pieţele externe de capital, cât şi tranşa de 30 de ani, constituie performanţe deosebite şi demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menţinerea în continuare a prezenţei României pe pieţele externe în vederea completării planului de finanţare previzionat pentru anul în curs şi în situaţia unor condiţii de piaţă favorabile chiar prefinanţarea nevoilor planificate pentru anul următor", a declarat Eugen Teodorovici, informează Agerpres.

Emisiunea a fost realizată în trei tranşe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% şi 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani şi dobânda de 4,625%.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 2,5 ori. Un număr de 450 investitori au participat în tranzacţie, remarcându-se prezenţa substanţială a investitorilor din SUA, mare parte investitori instituţionali.

"Tranzacţia a reprezentat o premieră şi, în acelaşi timp, o performanţă a Ministerului Finanţelor Publice, în primul rând, prin lansarea celei mai lungi maturităţi pentru o emisiune de euroobligaţiuni pe piaţa euro, respectiv tranşa de 30 ani, dar şi în ceea ce priveşte obţinerea celor mai reduse prime de emisiune raportat la nivelul cotaţiilor din piaţa secundară", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit Finanţelor, strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri pentru toate cele trei tranşe şi al calităţii investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 9 miliarde euro. Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele trei tranşe, costurile au fost reduse gradual cu 20-25 puncte de bază, obţinându-se în final niveluri foarte reduse ale primelor de emisiune raportat la nivelul cotaţiilor din piaţa secundară, şi anume 7 ani - prima de emisiune 5 puncte de bază, 15 ani - prima de emisiune 10 puncte de bază şi 30 ani - prima de emisiune 10 puncte de bază. Emisiunea a fost intermediată de către JP Morgan Securities plc, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV şi Societe Generale.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. cind sustii:

    "Emisiunea evidenţiază interesul sporit al investitorilor în euroobligaţiunile româneşti. Atât volumul atras de pe pieţele externe de capital, cât şi tranşa de 30 de ani, constituie performanţe deosebite şi demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung." 

    esti sigur ca ai toti boii acasa? 

    Cares-s dobinzile la care acest interes sporit al investitorilor s-a evidentiat? 

    Accceptind dobinzi astronomice sigur ca poti gasi bani citi vrei pe piata. 

    Dar chiparosule, 

    te asiguram, cunoastem modul condamnabil in care prin minciuni si prin povesti, pesedeul transforma o infringere oricit de rusinoasa intr-o victorie stralucita.

    1. E mandru ca ne a indatorat pe 30 de ani pe toti, ca sa poata ei fura linistiti!

      La ce dobanda mare platim pe bondurile la 30 de ani nu ma mir ca s-au inghesuit investitorii. Era mai bine daca luam toate cele 3 miliarde la 7 sau la 10 ani. Din diferenta de dobanda doar la bondurile pe 30 ani platim in plus in fiecare an 35,5 milioane euro , adica in 30 de ani o sa platim in plus la dobanda 1,063 miliarde euro. Si noi ne dam cu fundul de pamant ca nu incasam dobanda la rezerva de aur :)

      Este si o chestie de psihologie aici. Luam 4 miliarde acum la 7 ani si pietele ar fi stiut ca nu avem nevoie imediat de acesta suma , adica nu suntem "presati" si puteam apoi sa mai luam la 10-15 ani inca cateva miliarde la dobanzi mai 

      Guvernul rostogolește datorii și o face în ciuda boicotului băncilor din România. Emisiunile de pe piețele externe și titlurile de stat pentru populație ne scapă de dictatul cartelului bancar din România.

      Necunoscătorii să afle că datoria publică a crescut de la 13% din PIB la 31% din PIB în mandatul guvernului Boc. 

      In 2008 , cand prim-ministru era dl Tariceanu, am avut un deficit comercial de vreo 20 mld euro si un deficit bugetar tot de vreo 20 mld euro. Fara sa am vreo simpatie deosebita pt guvernarea Boc-Blaga-Basescu nu cred ca trebuie sa ne miram ca in plina criza a crescut datoria publica.

      Împrumutul de la FMI, BM și CE, contractat de Boc fără Parlament, a fost de 20 mld.

      În plină criză globală Boc organiza sărbători cu oi pe dealuri pentrue reînscăaunarea lui Băsescu, cel care avea să ne aducă vestea ieșirii din criză în campania electorală din decembrie 2009, cu 5 luni înainte de implementarea măsurilor de austeritate pentru nesecuriști. 

      cacaciosului asta de Tariceanu, care indruga si acum verzi si uscate.

      Dar, chiar in conditiile acelea grele, de criza, in conditii de inflatie de 5,6%, dobinda a fost de cca 3,5%. Acum cind PSD ne asigura ca toate-s bune si frumoase dobinda este de cca 4,5%, spre satisfactia chiparosului.

      Ce nenorociti! 

      Vorbesti prostii Pribeagule cu aia 3.5% pe vreme de criza!

      In 2012, sub gubernarea Boc ne imprumutam (artizan Bogdan Dragoi) cu 6.95% pe 7 ani in USD. USD care s-a apreciat cu 30% de atunci! Ia fa un calcul ce teapa barosana s-a dat acolo! 

    Nu inteleg un lucru: de ce nu se imprumuta Finantele si de la populatie in EUR sau USD?

    Ar strange cateva miliarde fara probleme, in conditiile in care bancile ofera 0.1% dobanda pt EUR si 0.3% pentru USD. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb