Ministerul Finanţelor s-a împrumutat un miliard de euro pe pieţele internaţionale

ALEXANDRA CISMARU
Macroeconomie / 11 octombrie 2017

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat un miliard de euro pe pieţele internaţionale

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut ieri pe pieţele internaţionale obligaţiuni denominate în euro cu o maturitate de 10 ani în valoare de un miliard de euro, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice a menţionat: "Nivelul cererii şi randamentul obţinut în urma emisiunii de euroobligaţiuni realizate ieri confirmă încă o dată încrederea mediilor investiţionale în economia românească şi în perspectiva acesteia. De asemenea, agenţiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiţii cu perspectivă stabilă, în condiţiile creşterii economice susţinute şi a nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte ţări cu rating similar".

Tranzacţia s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obţinut un randament de 2,114% fata de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea iniţială din luna aprilie, informează sursa.

În comunicat se explică: "Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotaţiile nivelului de referinţă mid swap, faţă de nivelul de 170 de puncte de baza obţinut în luna aprilie. Emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, cererea a cumulat rapid peste două miliarde euro în primele trei ore şi jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni. Emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar baza investiţională a tranzacţiei a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al tipurilor de investitori".

Conform sursei, Tranzacţia a încheiat planul de finanţare externă aferent anului 2017. Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank, Societe Generale şi ING Bank.

Potrivit sursei citate, distribuţia geografică a fost următoarea: Romania (18%), UK (17%), Centrul şi Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franţa/Benelux (10%), Italia (6%), Elveţia (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) şi alte ţări (6%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (24%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale şi instituţii oficiale (4%).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Inca un "cadou" pentru copii nostri. Le lasam mostenire o tara facuta praf si un munte de datorii.

    1. inca un motiv pentru copii nostri sa nu mai fie pe aici la scadenta... deci default trebuie scris pe bonurile alea

    ....Tot inainte...Ionut Misa ...te DOARE-N COT....cine vor fi peste atatia si atatia ani sa RAMBURSEZE aceste datorii....Asiguati-va salarii ...pensii si pe restul omeniri lasati-i cu foamea....

    Dai salarii la pilosi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb