Ministerul Mediului a lansat campania pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole

G.B
Miscellanea / 14 iulie 2021

Ministerul Mediului a lansat campania pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat astăzi caravana "Apără apa", campanie naţională pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole, informează un comunicat al ministerul de resort, transmite Agerpres.

Specialiştii Ministerului Mediului vor vizita 200 de unităţi administrativ teritoriale, în care vor testa apa din fântâni, puţuri şi alte surse necentralizate, pentru determinarea nivelului de nitraţi din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul ţării.

Testele urmează să stabilească dacă valoarea concentraţiei de nitraţi din apă se află în limitele potabilităţii.

Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP, a subliniat că sănătatea oamenilor este pusă în pericol de poluarea apei cu nitraţi din surse agricole.

"Poluarea apei cu nitraţi din surse agricole este o ameninţare continuă la adresa sănătăţii umane. Provoacă intoxicaţii grave sugarilor şi copiilor de vârste mici şi afecţiuni periculoase adulţilor expuşi la consumul îndelungat al apei cu nitraţi în exces. Lipsa de informare, faptul că nitraţii nu au gust, şi nici miros, coroborate cu faptul că populaţia nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitraţi, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ şi împrăştierea lui în perioadele de interdicţie, când plantele nu consumă nitraţii din compost. În acest fel, nitraţii ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor", a precizat secretarul de stat din cadrul MMAP.

Cu prilejul demonstraţiilor legate de testarea apei, vor fi anunţate concursuri cu premii pentru elevi şi pentru fermieri, pe teme privind problematica poluării apei cu nitraţi şi, respectiv, cunoaşterea bunelor practici agricole.

Campania naţională de conştientizare "Apără apa", parte a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), urmăreşte reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populaţiei şi, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" face parte din demersurile Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Administrarea gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a proiectului, având în vedere că în prezent în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenţă, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului şi a apei freatice.

Proiectul CIPN este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 90 de comunităţi locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb