Ministerul Mediului lansează un program de finanţare pentru proprietarii de case, destinat eficienţei energetice

I.A.
Politică #Construcţii / 10 ianuarie 2020

Costel Alexe (Sursă foto: Facebook)

Costel Alexe (Sursă foto: Facebook)

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va lansa un program de finanţare care va ajuta proprietarii de case să le eficientizeze din punct de vedere energetic, reducând consumul de energie şi, implicit, emisiile de gaze cu efect de seră, a anunţat, vineri, pe Facebook, ministrul de resort, Costel Alexe.

Conform oficialului, programul va fi dezvoltat cu sprijinul asociaţiilor de profil şi instituţiilor internaţionale şi va avea cinci obiective majore, informează Agerpres.

Astfel, primul obiectiv se referă la protejarea mediului, direct şi indirect.

"Clădirile sunt responsabile pentru 40% din energia consumată în Uniunea Europeană şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. În România, cifrele, conform asociaţiilor de profil, sunt mai mari: 50%, respectiv 40%. Mai mult decât transportul, mai mult decât industria. De ce să continuăm să aruncăm în atmosferă aceste emisii, făcând rău planetei şi României? Nu în ultimul rând, acest program are în vedere să protejeze pădurile. Foarte mulţi oameni taie copaci pentru a-şi încălzi casele. O casă care pierde mai puţină căldură înseamnă mai mulţi copaci salvaţi de la tăiere", scrie Alexe.

Ministrul Mediului precizează, totodată, că prin acest program veniturile proprietarilor de case vor creşte indirect, prin faptul că vor plăti facturi mai mici pentru încălzirea şi răcirea locuinţelor.

"Să nu uităm că 1 român din 5 nu îşi poate încălzi adecvat locuinţa sau are dificultăţi în a-şi plăti facturile, aflându-se în situaţie de sărăcie energetică. Spre exemplu, proprietarul unei case tipice termoizolate poate plăti cu 1.500 - 2.000 de lei mai puţin pe an. Suma poate creşte, în funcţie de imobil şi de soluţiile folosite. Banii care rămân în buzunarele oamenilor nu mai sunt pur şi simplu 'aruncaţi pe fereastră'. Şi acestea sunt doar beneficiile uşor măsurabile. O locuinţă renovată energetic înseamnă şi o locuinţă mai sănătoasă. Gândiţi-vă că un copil care locuieşte într-o casă bine încălzită şi bine ventilată îşi reduce riscul de îmbolnăvire şi va putea să înveţe mai bine! Un adult care nu îngheaţă de frig sau nu se sufocă de cald e mai performant la muncă şi va avea mai puţine zile de concediu medical. Şi lista exemplelor poate continua. 1 euro investit în eficienţă energetică produce alţi 4 direct şi din beneficii conexe", explică demnitarul.

Alexe aminteşte faptul că, dacă pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt disponibile diverse programe de finanţare, europene sau de stat, pentru casele individuale nu există niciunul.

"Este nevoie de echitate, având în vedere că există aproape 5 milioane de case", susţine oficialul.

Un al patrulea obiectiv al proiectului de eficienţă energetică, subliniat de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, face referire la stimularea economiei.

"Sunt liberal, deci cred că mediul poate fi protejat în acelaşi timp cu asigurarea creşterii economice. Banii investiţi în eficienţă economică produc rezultate - rămân sume mai mari în buzunarele oamenilor şi sunt ajutate şi industriile conexe, în primul rând industria construcţiilor. De asemenea, ajută şi la crearea de noi locuri de muncă. Citeam declaraţia lui Adrian Joyce, şeful campaniei Renovate Europe, care spunea că eficienţa energetică are potenţialul de a deveni 'cel mai mare creator de locuri de muncă la nivel european'", notează Costel Alexe.

Acesta a adăugat, de asemenea, că, prin implementarea noului proiect, vor fi sprijinite eforturile României de a-şi respecta angajamentele (inclusiv legale) luate la nivel European în materie de eficienţă energetică şi schimbări climatice.

"Recent, statele Uniunii Europene au adoptat Pactul Ecologic European prin care îşi asumă lupta împotriva încălzirii globale, iar unul dintre instrumentele majore este renovarea energetică a clădirilor", afirmă ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, România are termen, până pe data de 10 martie 2020, pentru a transpune Directiva revizuită privind Performanţa Energetică a Clădirilor prin care se obligă să crească nivelul de performanţă energetică a imobilelor.

Datele publicate de Alexe arată că România ar trebui să reabiliteze energetic aproximativ 3% din clădiri anual, însă, în prezent, estimările sunt de sub 0,5%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ideea e buna, sa vedem cum o puneti in aplicare...

    Nu este nimic concret! Vorbe, care nu realizează nici o economie nici la stat , nici la cetățean!

    Fara aprobarea Gretei e vax.

    Ministerul Mediului anunța proiecte dar când vrei sa aplici nu se pot pune in practica(ori nu sunt bani ori se amâna începerea proiectelor)

    Pe lanaga alte nenorociri ale placarii cu polistiren_in Europa nu se mai foseste aceasta solutie de izolare decat in Artica si la depozitele din Alaska_sa vedeti nebunie in spitale din cauza efectului nociv pt.mediu si sanatate si cand aceste placari se vor desprinde vor ramane numai gauri.De asemenea undele radio si TV vor distruge sanatatea fiind o completare la undele ap.mobil.Domnilor CET consuma aceeas cant de energie nu consuma mai putin- FALS-nu este o soba unde bagi mai putine lemne ca este prea cald in casa. Este o instalatie care are niste parametri de functionare nu o opresti si ii dai drumiul ca CT de apartament.Colac peste pupaza cu termopanele_in E sunt dar nu ca la noi_ la un cutremur de 4 geamul se faceX iar rama se rupe-este rigida nu e elastica se vor rupe ca o sipca lemnul este elastic se foloseste de 1oo de ani.Oricum mai am putin de trait sper sa nu apuc aceste nenorociri. V-ati intrebat de ce specialistii in constructii tac? De frica sunt interese mari la mijloc si au dreptate si ii voi respecta in totdeauna dupa cum vedeti avem numai ministri singurii specialisti, zic ei , sunt in plantat buruieni,copaci,gratare,parang helii si slujbe.Ce fericiti sunte-ti!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb