Ministerul Muncii a suspus dezbaterii publice Hotărârea pentru stabilirea salariului minim

V.G.
Politică / 17 noiembrie 2022

Ministerul Muncii a suspus dezbaterii publice Hotărârea pentru stabilirea salariului minim

Ministerul Muncii a suspus dezbaterii publice proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, informează News.ro. De la 1 ianuarie se propune un salariu de 3.000 de lei, reprezentând o creştere de 17,6 % , faţă de luna decembrie 2022. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de 156,8 mii lei.

"În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată", se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Actul normativ propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar de la 1 ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere de 17,6 % , faţă de luna decembrie 2022.

"În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe lună, iar în anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor", transmite MInisterul Muncii.

Potrivit instituţiei, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei, un număr de circa 856.830 de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27 % din numărul total de salariaţi activi - 5.265.252.

"De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariaţi. Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată are impact asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum. Creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi(femei, tineri,etc.)", mai arată Ministerul Muncii.

Potrivit instituţiei, majorarea salariului de baza minim brut pe ţară are şi alte beneficii, respectiv:

- determină creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));

- modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);

- majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcţie de nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate - (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180);

- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12. (Legea 227/2015 - art.69(3));

- modificarea salariului de baza minim brut pe ţară determină creşterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - art.98).

"Măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă", a mai transmis ministerul.

Potrivit Notei de fundamentare, impactul financiar estimat în anul 2023 este de 156,8 mii lei. Proiectul rămâne în transparenţă decizională până în 26 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar trebui salariul minim sa creasca fara taxe la buget. Numai statul castiga incasand in plus taxe, cetateanul de rand nu simte cresterea.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb