MINISTERUL MUNCII:  În România, un copil din trei este afectat de sărăcie

L.B.
Ziarul BURSA #Politică / 23 septembrie 2016

În România, un copil din trei este afectat de sărăcie

Ministerul Muncii consideră că este nevoie de o abordare nouă pentru combaterea sărăciei, în condiţiile în care acest fenomen s-a intensificat în ultimii ani în România şi afectează unul din trei copii, a declarat secretarul de stat Oana Ţoiu, potrivit unui comunicat al Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Ministerul Muncii a organizat joi, 22 septembrie, o masă rotundă cu tema "CSR şi Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2015-2020. Cum pot colabora sectorul privat şi guvernul pentru scăderea a numărului de persoane care trăiesc în sărăcie?".

La întâlnire au participat secretarul de stat Oana Ţoiu, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi ai Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, alături de reprezentanţi ai BCR - Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Coca-Cola HBC România, Consiliul Investitorilor Străini, Enel România, Ford România, Groupe Renault, Heineken România, Hewlett Packard Enterprise, IKEA, Kaufland România, Mega Image, OMV Petrom, Romstal, SABMiller - Ursus Breweries, Schenker Logistics România, Şerban & Musneci Associates şi Unilever.

Oficialul MMFPSPV a arătat că este nevoie de o abordare nouă pentru combaterea sărăciei, la care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice deja lucrează, iar contribuţia angajatorilor şi a finanţatorilor de proiecte este extrem de importantă.

"Ne-am asumat ca ţară scoaterea din sărăcie a mai mult de jumătate de milion de oameni până în 2020 dar, deşi PIB-ul a înregistrat creşteri în ultimii ani, sărăcia relativă a crescut la rândul ei şi este cruntă în rândul copiilor: 1 din 3 copii este afectat de acest fenomen. Sărăcia este şi o piedică în calea angajării şi în contextul în care vom pierde din forţa de muncă active, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a migraţiei, este vital să mobilizăm resursele umane din grupurile vulnerabile. E nevoie de o altă abordare, care să asigure accesul la oportunitate, la angajare, la antreprenoriat social, la servicii sociale, medicale şi la educaţie ca aceste familii să devină contribuitori activi în societate. La asta lucrăm acum în implementarea strategiei şi a pachetului de măsuri anti-sărăcie, la a asigura o şansă abilităţii dincolo de vulnerabilitate, şi pentru asta avem nevoie şi de colaborarea dumneavoastră ca angajatori, finanţatori de proiecte şi purtători de mesaj pentru angajaţii, furnizorii şi clienţii dumneavoastră", a declarat secretarul de stat Oana Ţoiu, citată în comunicat.

Reprezentanţii mediului privat au apreciat iniţiativa Ministerului Muncii de a iniţia acest dialog cu mediul privat, arătând că şi pentru companii este important ca banii pe care îi alocă să fie investiţi având la bază o gândire strategică pe termen lung.

"Mă bucur că există o strategie. Şi pentru noi este important ca proiectele noastre şi investiţia pe care o facem în comunitate să fie corelată cu o gândire pe termen lung. Ca plătitori de taxe de asemenea este important că aţi deschis comunicarea către noi şi că putem vedea că banii vor fi investiţi cu o gândire strategică pe termen lung", a declarat unul dintre managerii de CSR, potrivit comunicatului.

Participanţii au mai menţionat nevoia de a elimina nu numai barierele fizice şi financiare de acces, ci şi pe acelea impuse de mentalităţile prezente acum în societate, în aşa fel încât gradul de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi, accesul la educaţie şi sănătate al acestora, mai ales în comunităţile de romi, să crească substanţial.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modalităţile de a sprijini afacerile sociale prin achiziţii private, pregătirea unui pachet de sprijin a angajării grupurilor vulnerabile şi a susţinerii mobilităţii acestora, nevoia unor caravane în comunităţile defavorizate şi disponibilitatea mediului privat de a susţine cu resurse financiare, voluntari şi expertiza comunităţilor locale în implementarea strategiei, precum şi de nevoia alocării de resurse pentru programele de prevenţie.

Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2015-2020, aprobată de Guvernul României prin HG nr. 383/2015, Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei, alături de site-ul antisaracie.mmuncii.ro, Atlasele Zonelor Rurale, al Zonelor Urbane Marginalizate şi al Dezvoltării Umane Locale din România, precum şi alte măsuri aflate în pregătire reprezintă instrumente care pot direcţiona acţiuni şi proiecte ale mediului privat, complementare eforturilor publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb