MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI, COMERŢ ŞI ANTREPRENORIAT: Proiectul ordonanţei de urgenţă privind susţinerea IMM-urilor a fost lansat

Cristina Radu
Companii / 12 iunie 2017

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind susţinerea IMM-urilor a fost lansat

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a lansat în dezbatere publică, proiectul de OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului, conform unui comunicat de presă transmis Redacţiei de Consiliul Naţional al Întreprinderilor private mici şi mijlocii din România (CNIPMMR).

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind "Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest Romania" are ca scop sprijinirea accesului la finanţare a IMM-urilor, prin acordarea de garanţii de stat parţiale: 50% din creditele şi/sau a liniilor de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru şi 80% pentru centrele de agrement. Garanţia de stat se acordă fiecărui beneficiar participant în cadrul programului pentru un singur credit. Programul presupune alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanţiilor de stat.

Mecanismul de derulare vizează acordarea garanţiilor în contul şi în numele statului, de către Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor ( FNGCIMM), în limita unui plafon anual, către beneficiarii eligibili: operatorii economici din categoria IMM-urilor, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu excepţia următoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope.

Beneficiarilor li se solicită: garanţii colaterale care împreună cu garanţia de stat acoperă cel puţin 100% din valoarea finanţării; performanţă financiară A, B sau C şi lipsa datoriilor bugetare; cel puţin o garanţie personală de la administratori/ asociaţi/ acţionari, în calitate de fideiusor; comisioane de administrare şi de risc, care se stabilesc prin Ordin al MFP; ipotecă legală imobiliară şi/sau mobiliară asupra activelor finanţate prin credit, asupra bunurilor viitoare şi asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile prezente şi viitoare, afectate activităţii beneficiarului, inclusiv fondul de comerţ şi stocurile. Executarea garanţiilor şi recuperarea creanţelor se face similar ca în cazul creanţelor bugetare.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propune înfiinţarea a 9 agenţii pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului prin preluarea personalului celor 8 Oficii teritoriale pentru pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi înfiinţarea unei noi agenţii pentru zona Bucureşti -Ilfov. Înfiinţarea celor 9 agenţii pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului va rezolva o parte din problemele de creştere a capacităţii administrative prin creşterea numărului personalului angajat de la 10-13 la maxim 26 de persoane pentru fiecare agenţie, odată cu o creştere a salariilor; înfiinţarea unei agenţii doar pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, care nu va mai fi în subordinea agenţiei din Ploieşti; creşterea capacităţii tehnice de implementre a programelor pentru IMM-uri.

CNIPMMR consideră că din documentele transmise de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se constată că proiectul de OUG nu a fost dezbătut în cadrul Consiliului Consultativ pentru IMM-uri. Reprezentanţii mediului de afaceri nu au fost consultaţi, proiectul fiind discutat doar cu reprezentanţii salariaţiilor din oficiile teritoriale, reprezentanţii sindicatelor, ministerului muncii şi ai dialogului social. Din analiza OUG nu rezultă modalitatea în care aceste noi agenţii se vor implica în atragerea de investiţii şi promovare a exportului din regiunile pe care le reprezintă.

CNIPMMR crede că nu se prevede nicio modalitate de implicare a reprezentanţilor mediului de afaceri în atragerea de investiţii şi promovarea exporturilor. Este necesar să fie stabilite ţinte pentru funcţionarii cu atribuţii în atragerea de investiţii şi promovare a exporturilor. Dezvoltarea parteneriatelor public-private cu organizaţiile întreprinzătorilor în derualrea activităţii noilor agenţii trebuie să fie o prioritate.

CNIPMMR constată o serie de necorelări între expunerea de motive şi textul ordonanţei de urgenţă. În cadrul OUG, se prevede la art. 12 alin. (1) că "Personalul fiecărei agenţii este format din funcţionari publici şi personal contractual", în schimb în nota de fundamentare se dispune că "personalul va fi alcătuit din funcţionari publici, prin transformarea posturilor de natură contractuală în funcţii publice". În alin. 2 al art. 12 din OUG se prevede că "Numărul maxim de posturi aprobat pentru fiecare agenţie este de 26 de posturi finanţate integral de la bugetul de stat", iar în nota de fundamentare se menţionează "stabilirea numărului de posturi din cadrul agenţiilor la minimum 26 posturi pentru fiecare agenţie". Totodată, nu se realizează corelarea cu dispoziţiile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care prevăd înfiinţarea oficiilor teritoriale ale întreprinderilor mici şi mijlocii şi cooperaţiei.

CNIPMMR consideră că proiectul de OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului, rezolvă unele dintre problemele cu care se confruntă Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în schimb alte probleme nu primesc nicio soluţie, partenerii sociali şi reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să se implice activ în promovarea exportului şi atragerii de investiţii, nefiind menţionaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb