Ministerul Turismului a retras anul trecut 107 licenţe ale agenţiilor de turism, în urma neregulilor descoperite, potrivit rapoartelor publicate pe site-ul ministerului.
În prezent, sunt licenţiate 2.655 agenţii de turism. Lista acestora este publică pe site-ul Ministerului Turismului, la secţiunea "Autorizare turism".
De asemenea, alte 125 de licenţe au fost radiate la cererea firmelor. Comparativ, în anul 2016, un număr de 1.073 de licenţe au fost retrase, fie din oficiu, fie pentru nerespectarea legilor în vigoare, potrivit News.ro.
Turismului românesc a fost marcat în ultimii doi ani de insolvenţe sonore, între care agenţiile de turism Paravion.ro, Mareea şi Genius Travel, dar şi de sinuciderea patronului Omnia Turism, George Negru.
Ministerul Turismului anunţa la mijlocul lunii decembrie că nu există pericolul ca cetăţenii României să îşi piardă vacanţele sau banii plătiţi pe vacanţe pentru 2018. Autorităţile vor să înfiinţeze un fond de garantare a pachetelor turistice, administrat de Ministerul Finanţelor Publice, care le va rambursa clienţilor toate sumele plătite pentru achiziţionarea de pachete turistice.
"Fondul de garantare vine în sprijinul consumatorului, nu în detrimentul lui. Fondul de garantare a fost conceput tocmai pentru a elimina pericolele de pe piaţa turistului, pentru a nu mai exista falimente răsunătoare care lasă românii fără vacanţele plătite", preciza atunci, în comunicat, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
Ministrul Mircea Titus Dobre mai spunea că agenţiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turişti şi vor depune o declaraţie în acest sens pentru a avea o evidenţă transparentă a nivelului de încasări.
"Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezintă temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub formă de Hotărâre de Guvern. Doar agenţiile de turism organizatoare care obţin pentru prima oară o licenţă vor suporta contribuţia iniţială, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agenţiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turişti şi vor depune o declaraţie în acest sens pentru a avea o evidenţă transparentă a nivelului de încasări, pe baza căreia se va calcula cuantumul contribuţiei la fond. Nu se va închide nicio agenţie din cauza apariţiei acestui fond", spunea Dobre, în comunicat.