Ministerul Turismului (MT) intenţionează să defineacă un "Tur al Patrimoniului Mondial din România" şi etichetarea acestuia, în acest sens, instituţia de resort semnând miercuri, împreună cu UNESCO, un protocol ce are ca scop promovarea turismului la monumentele şi siturile încluse în lista UNESCO.
"Scopul protocolului este colaborarea dintre părţi pentru dezvoltarea turismului la cele şapte obiective româneşti din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cu cele 30 de monumente şi ansambluri şi cea mai vastă arie umedă din Europa - Delta Dunării", a declarat secretarul de stat din Ministerul pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL), Lucia Morariu.
Potrivit acesteia, protocolul încheiat pe o perioadă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii acordului, urmăreşte printre altele definirea unui "Tur al Patrimoniului Mondial din România" şi etichetarea acestuia ca produs specific de servicii turistice şi culturale.
Astfel, se va întocmi o comisie bilaterală pentru stabilirea unei liste de indicatori de activităţi şi servicii turistice pentru îndreptăţirea primirii etichetei "Tur al Patrimoniului Mondial din România" şi logo-ul aferent.
În ce priveşte efortul financiar presupus de proiect, Morariu a precizat că banii necesari derulării protocolului vor proveni din bugetul pe anul 2009 care se vor aloca pentru promovarea turismului. În acest sens, MIMMCTPL a făcut deja o solicitare pentru suma de 10 milioane de euro.
Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România se numără siturile săseşti cu bisericile fortificate din Transilvania, mănăstirea Hurezi, bisericile din Moldova, centrul istoric Sighişoara, ansamblul de biserici de lemn din Maramureş, fortăreţele dacice din munţii Orăştiei, precum şi rezervaţia biosferei Delta Dunării.