Miniştrii de Finanţe din UE au stabilit să elaboreze noi măsuri fiscale pentru companiile digitale

ANDREI STAN
Companii #IT / 17 septembrie 2017

Miniştrii de Finanţe din UE au stabilit să elaboreze noi măsuri fiscale pentru companiile digitale

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană (UE) au stabilit ieri să înceapă să elaboreze noi măsuri fiscale care să permită impozitarea corectă a activităţii companiilor digitale şi au însărcinat Comisia Europeană să prezinte o propunere care să fie gata în primăvara lui 2018, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Am cerut experţilor statelor membre şi Comisiei Europene (CE) să încerce să găsească soluţii atât pe termen lung cât şi scurt", a afirmat ministrul Finanţe al Estoniei, Toomas Toniste, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor Economiei şi Finanţelor din blocul comunitar.

Cele 28 de state membre au dezbătut ieri necesitatea găsirii de soluţii pentru ca marile companii digitale, precum "Google", "Amazon", "Facebook" şi "Apple", să plătească impozite corecte în ţările europene.

După acest consens, Comisia va elabora un referat care să conţină evaluarea problemei, provocările, modele de afaceri, sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, înainte de reuniunea şefilor de state şi de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, în Estonia.

Ulterior, ţările membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la consiliul din decembrie, care vor marca traseul pentru ca Executivul comunitar să elaboreze o propunere legislativă definitivă în primăvara anului viitor, potrivit vicepreşedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

Franţa, Spania, Germania şi Italia au venit la dezbateri cu o propunere comună pentru stabilire a unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii.

La acest plan au aderat oficial alte şase ţări, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România şi Slovenia, care au semnat declaraţia iniţiată de Paris, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a subliniat că peste 20 de ţări sprijină ideea, ceea ce va genera "presiune politică" să se meargă mai departe.

"Deşi soluţia pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit şi definirea sediului permanent, dificultăţile pentru a obţine o soluţie globală sunt de aşa natură că este nevoie să acţionăm pe termen scurt, deoarece, în acest timp, trăim în circumstanţele în care sunt companii din domeniul digital care nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicţie", a spus Guindos.

Ţările membre sunt de acord că soluţia finală va trebui adoptată la nivel global, în acord cu ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi G20, dar este nevoie să se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb