Ministrul Agriculturii crede că nu sunt motive ca preţul pâinii să fie majorat

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Politică / 23 iulie 2007

Ministrul Remeş, sâmbătă la întâlnirea de la Arad.

Ministrul Remeş, sâmbătă la întâlnirea de la Arad.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a susţinut că nu există motive ca preţul pâinii şi al produselor de panificaţie să crească, infirmând astfel total ipotezele lansate în ultimele zile de către reprezentanţii Patronatului din sectorul panificaţiei.

Prezent sâmbătă la Arad, ministrul Agriculturii a declarat că săptămâna viitoare, între Guvern şi reprezentanţii Patronatului din sectorul panificaţiei, vor avea loc mai multe întâlniri care vor duce cu siguranţă la un rezultat favorabil cumpărătorului de pâine.

Decebal Traian Remeş a declarat, la Arad: "Preţul pâinii în România este fixat din anul 2003 la un preţ de 7,3 milioane lei pentru o tonă de grâu. Nu-i voi lăsa să scumpească pâinea, pentru că am aceas­tă referinţă în mână. Nu pot să pretindă că au argumente pentru creşterea preţului la pâine. Chiar nu există motive reale pentru creşterea preţului la pâine. În fiecare an, asistăm la un joc al anumitor manageri din sectorul morărit şi panificaţie iar acest joc are doar o singură ţintă: de a jus­tifica deciziile care nu sunt fundamentate şi dorinţa de a creşte profitul".

Ministrul a mai adăugat că nu se pune problema lipsei de grâu pentru panificaţie, producţia fiind de peste 3 milioane tone, iar România are în stocuri 1,5 milioane tone grâu. În plus, ministrul a precizat că în Uniunea Europeană există un surplus de grâu de 12 milioane tone. "Văzând ce se întâmplă pe piaţa grâului, în special că se cumpără grâul direct de lângă combină, fără acte şi împărţind între ei TVA-ul, cumpărătorul şi vânzătorul, eu zic că putem miza pe o producţie bună în acest an, între 3,6 milioane şi 4 milioane de tone. Nu putem aprecia cu exactitate cât de mare este, totuşi, evaziunea în acest domeniu", a mai declarat ministrul. Remeş a susţinut că dacă se va reuşi stoparea evaziunii fiscale în acest domeniu "va fi linişte".

Remeş, cu ochii pe profitorii de pe urma secetei

Ministrul Agriculturii susţine că producătorii agricoli care au raportat fals suprafeţe calamitate vor pierde despăgubirile acordate de Guvern. În conformitate cu cele declarate, sâmbătă, la Arad, de Decebal Traian Remeş, după prima fază a verificării dosarelor depuse la Direcţiile Agricole suprafeţele raportate ca fiind calamitate s-au redus, iar gradul de afectare a culturilor a scăzut cu 25% faţă de raportările iniţiale. "Cred că după ce se va încheia procedura de verificare a dosarelor voi da anumite lecţii de viaţă unor producători dacă vor încerca să mă păcălească. Le trans­mit că am experienţa cifrelor şi nu mă las păcălit prea uşor", a declarat Remeş.

Ministrul Agriculturii îi compară pe unii primari şi unii funcţionari cu comuniştii, pentru modul în care s-au făcut verificările în teren în cazul dosarelor pentru solicitarea despăgubirilor suprafeţelor calamitate. "Au fost umflate suprafeţele calamitate la raportări. Am găsit dosare dintr-un singur judeţ care au fost făcute în doar două zile. Eu le-am făcut demonstraţia că un primar care face parte din comisia de verificare nu poate în două zile să parcurgă toate tarlalele, să facă numărătorile ca să vadă ce grad de afectare are solul. Pentru asta ar avea nevoie de câteva săptămâni. Ei au fost ca pe vremea lui Ceauşescu, patrioţi. Au realizat planul înainte de finalul termenului. Vă asigur că i-am trimis pe toţi acasă", a declarat Decebal Traian Remeş.

Ministrul Agriculturii a mai spus că a mai descoperit cazuri în care în unele judeţe nicio solă nu avea fracţiuni de hectar, ci erau raportate suprafeţe întregi, fără zecimale. "Toate măsurătorile se terminau în zero, iar gradele de afectare săreau din zece în zece. Practica spune cu totul şi cu totul altceva. Nicăieri nu găseşti, decât din întâmplare, o solă care să aibă hectare întregi. Toate se terminau în 0,0. Mai are nişte ari, nişte metri pătraţi. Dar când le faci din burtă şi din birou, de la răcoarea aerului condiţionat, minţi. E mai uşor să scrii mai puţine cifre. Eu nu-i pot lăsa să fure", a afirmat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii nu a negat faptul că România se confruntă cu o secetă foarte mare, care a debutat în anul 2006 şi continuă şi în 2007, dar e prematur să se dea o prognoză pentru anul agricol 2007-2008.

Sindicaliştii din industria alimentară au avertizat, vineri, că preţurile tuturor produselor alimentare autohtone vor creşte, în această toamnă, cu aproximativ 35%, iar cel al pâinii se va majora cu 40 de procente, din cauza secetei.

Sindicaliştii au susţinut că preţul la grâu a crescut cu 25% în ultimele trei săptămâni, ajungând la 5.500 - 5.800 de lei vechi pe kilogram şi au estimat că ar putea să crească cu până la 40 de procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb