MINISTRUL AGRICULTURII DE LA KIEV: "Recolta de cereale a Ucrainei va scădea semnificativ în 2022"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2022

"Recolta de cereale a Ucrainei va scădea semnificativ în 2022"

BERD va finanţa Ucraina pentru susţinerea exporturilor

Recolta de cereale a Ucrainei va fi mult mai mică anul acesta decât în 2021, deoarece jumătate din terenul însămânţat cu grâu se află în zone unde se desfăşoară lupte intense sau sunt ocupate de forţele ruseşti, a declarat vineri ministrul Agriculturii de la Kiev, Mykola Solskyi, conform Reuters.

Domnia sa a menţionat: "Recolta din acest an va fi mult mai redusă decât cea de anul trecut, dar încă vorbim de cantităţi mari. Nu vom putea evita pierderile mari la grâu".

Oficialul ucrainean spune ca încă 30-40 de milioane de tone de cereale să fie exportate, adăugând că Ucraina şi aliaţii trebuie să lucreze la încheierea blocadei porturilor de la Marea Neagră pentru exportul cerealelor, iar porturile de la Marea Baltică ar putea oferi oportunităţi logistice pentru exporturi.

Înainte de invazia rusă din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane de tone de cereale.

La finele săptămânii trecute, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a informat că vrea să ajute companiile de transport şi logistică din Ucraina prin acordarea de sprijin financiar necesar menţinerii exporturilor.

Matteo Patrone, directorul general al BERD pentru Europa de Est, a declarat, citat de Reuters, că banca intenţionează să acorde o linie de finanţare companiei ucrainene de căi ferate UZ pentru a o ajuta să rămână pe linia de plutire şi să exporte mai multe bunuri ucrainene.

Luna aceasta, Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov care au fost capturate de forţele ruseşti. Porturile Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov, precum şi portul Herson de la Marea Neagră, sunt închise "până la restabilirea controlului", a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii, conform Agerpres.

Ucraina, mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să apeleze la calea ferată, pe la graniţa de vest. Mai mulţi oficiali din Ministerele Agriculturii şi Transporturilor din Ucraina au anunţat că ţara vecină vrea să îşi majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile româneşti de la Marea Neagră.

"Lucrăm cu companiile de transport şi logistică să vedem cum le putem sprijini cu linii de finanţare", a menţionat Matteo Patrone, adăugând că iniţiativa include Poşta Ucraineană, alte companii din sectorul public şi cel privat, precum şi municipalităţile.

Discuţiile dintre BERD şi Ministerul Infrastructurii din Ucraina analizează moduri de modernizare a infrastructurii de transbordare, a explicat Patrone, precizând că BERD este în stadiul preliminar al negocierilor privind liniile de finanţare necesare pentru susţinerea statelor vecine ale Ucrainei să facă faţă întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.

"Discutăm, de asemenea, cu compania ucraineană Naftogas acordarea unei linii de finanţare", a adăugat Patrone.

Pentru sprijinirea economiei ucrainene, BERD intenţionează să cheltuiască un miliard de euro în acest an.

Cancelarul german Olaf Scholz: "Rusia are o responsabilitate în aprovizinarea alimentară mondială"

Cancelarul german Olaf Scholz i-a "amintit" vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, de "responsabilitatea particulară" a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, "extrem de tensionată din cauza războiului din Ucraina", potrivit Cancelariei de la Berlin, relatează AFP.

Şeful Guvernului german a insistat, totodată, în această convorbire, asupra necesităţii unui armistiţiu "cât mai rapid posibil", potrivit news.ro.

Scholz a "respins în mod clar acuzaţia potrivit căreia nazismul este răspândit în Ucraina", conchide Cancelaria.

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a coborât cu 0,6% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 11,72 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,1%, la 7,92 dolari/buşel.

-----------------------

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 104 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii de vineri, iar la ora 16.14 atingea 102,87 euro. Pe parcursul sesiunii, preţul a urcat până la 106,7 euro.

-----------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a urcat cu 2,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 110,01 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a crescut cu 2,6%, la 108,84 dolari barilul la ora locală 09.07.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că, în situaţia în care noul pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei va fi adoptat fără un embargo pe petrol, preşedintele rus Vladimir Putin "va putea fi mândru" pentru că ar fi prima oară când unitatea UE în susţinerea Ucrainei "ar fi ruptă din cauza poziţiei unei singure ţări, Ungaria".

-----------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a crescut cu 0,6% vineri, la ora locală 16.22 până la 2.310,16 puncte, RTS - denominat în dolari - a coborât cu 1,9%, la 1.117,89. Acţiunile grupului Gazprom s-au apreciat cu 1,8%, la 234,61 ruble la ora 16.23, cele ale gigantului bancar Sberbank - cu 0,9%, la 120,24 ruble.

-----------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 1,1%, la 1.805,20 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 09.05, cea spot - cu 1%, la 1.803,07 dolari/uncie.

-----------------------

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut vineri ţărilor indus­trializate din G7 să confişte active ruseşti, care să fie folosite la reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP.

Domnia sa a spus: "Le-am cerut statelor membre G7 să adopte legislaţii şi să implementeze toate procedurile necesare cu scopul confiscării activelor ruseşti pentru a le da Ucrainei în vederea reconstrucţiei ţării".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Produtie scazuta de cereale pentru ca ukrainenii cultiva mult teren fertil cu plante tehnice pt combustibil bio in detrimentul graului si al porumbului... Rapita si iar rapita.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb