MINISTRUL AGRICULTURII, DESPRE PERICOLUL PRIVIND BRÂNZA DIN ROMÂNIA: "Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident"

Politică / 19 martie 2016

Achim Irimescu

Achim Irimescu

Actualizare 16:09 ANSVSA: Produsul notificat de către autorităţile italiene nu era obţinut din lapte de oaie

Produsul notificat de către autorităţile italiene în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) nu era obţinut din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, acestea admiţând faptul că, din eroare, a fost menţionat un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet, a anunţat, astăzi, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

"În data de 18 martie, la solicitarea Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) de clarificare şi de completare a informaţiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă iniţiată în data de 16 martie 2016 a fost menţionată o brânză provenită de la S.C. Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă. ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea şi pe portalul SRAAF, la secţiunea accesibilă publicului", a subliniat autoritatea din România.

Potrivit sursei citate, "notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie şi postată de către autorităţile italiene doar în secţiunea SRAAF accesibilă autorităţilor competente din statele membre, conţine un buletin de analiză, emis în data de 17 martie 2016, care nu menţionează informaţii, precum: numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării, data expirării".

"În acest buletin de analiză parţial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florenţa (Italia) în data 14 martie 2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene şi se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli", a precizat ANSVSA, care a adăugat că face, în continuare, demersuri pentru obţinerea informaţiilor mai sus menţionate.

Vă reamintim că autorităţile italiene au înregistrat, în data de 16 martie 2016, în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) o notificare cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli), producătoare de toxina Shiga, a brânzei de oaie din România.

Notificarea transmisă prin intermediul RASFF este clasificată ca "alertă".

Produsul care ar fi provocat îmbolnăvirea copilului ar fi fost cumpărat de la unul dintre magazinele care vând produse româneşti în regiunea Toscana.

Cel mai probabil, produsul ar fi fost cumpărat înainte de 9 martie, când firma respectivă, aşa cum au precizat autorităţile sanitare italiene, a retras propriile produse, ca măsură de precauţie.

(S.A.)

-----------

Contaminarea brânzei cu Escherichia coli este un accident şi trebuie să avem încredere în produsele româneşti, consideră ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat, însă, că nu deţine mai multe informaţii decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autorităţile italiene privind brânza de oaie din ţara noastră.

"Sper din tot sufletul ca Europa să înţeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele româneşti. Ştim cu toţii că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt şi situaţii când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete şi ca autorităţile să reuşească să îşi facă datoria corespunzător şi am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situaţii să nu mai apară", a afirmat vineri Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele şi distruse.

Ministrul a amintit de scandalul apărut în urmă cu câţiva ani când a fost găsită Escherichia coli în sectorul fructelor şi legumelor, iar actualul premier era comisar european. Potrivit acestuia, consumatorii au înţeles atunci iar vânzările au fost afectate numai pe termen scurt.

În Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autorităţile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România.

Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din oraşul Florenţa, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităţilor sanitare locale.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în 5 martie Brădet a anunţat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar în 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuţie, ale clienţilor din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă şi distrusă, şi din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 şi Italia 6.517 kg.

Pe 29 februarie, într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli, a anunţat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la vremea respectivă.

Pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet şi nici cu cele din carnea de pui.

Mai mulţi copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic au fost trataţi în ultimele două luni la Spitalul "Marie Curie" din Capitală. Trei copii au murit.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu se fac controle si analize medicale la angajati din alimentatie?

    Spera tu in timp ce vei vedea ca exporturile se vor prabusi. Abia asteapta concurenta sa te atace.

    Se spunea pana sa intram in Europa, ca nu suntem pregatiti, respectiv: nu tu retehnologizare pentru costuri competitive, nu tu cadru legislativ compatibil, nu tu conditii de formarea pietii si concurentei corecte, nu tu libertatea presei, exprimarii si altele. In schimb am reusit dupa mai multe secole de perfectionare ( oierit si ciobanit inca dupa vremea dacilor si ROMANILOR), sa devenim PREA compatibili cu branza europeana, si ... am luat - o!

    Toate aceste ezitări au însemnat nenorociri pentru unele familii. Chiar nu avem pe altcineva mai potrivit ?

    nu are nimeni din europa interes sa inteleaga ce spera ministrul, ba din contra vor sa ocupe ei piata prin orice mijloace

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb