Rusia va avea nevoie probabil între doi şi patru ani pentru a-şi reconstrui forţele armate la nivelul de dinaintea războiului pe care îl duce în Ucraina, a apreciat ieri ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, care a pledat pentru o presiune continuă la adresa Moscovei, relatează AFP, conform Agerpres.
Aflat în vizită la Washington, Hanno Pevkur a anticipat un conflict îndelungat şi a îndemnat Occidentul să fie de partea ucrainenilor până când aceştia vor obţine victoria pentru "lumea liberă".
În timp ce Rusia s-a orientat spre utilizarea dronelor kamikaze, pe care se presupune că le achiziţionează din Iran, Pevkur a afirmat că arsenalul rus se pare că s-a diminuat până în punctul în care forţele ruse folosesc sistemul de apărare antiaeriană S-300 ca pe nişte rachete obişnuite şi că unele obuze ruseşti au explodat chiar înainte de a-şi atinge ţinta, din cauza vechimii lor.
"Consensul, mai mult sau mai puţin, este că Rusiei îi va lua de la doi la patru ani pentru a-şi reface unele capacităţi sau chiar capacităţi similare cu ceea ce avea" înainte de război, a afirmat ministrul eston la o masă rotundă în faţa presei.
Sancţiunile occidentale, potrivit lui, au afectat îndeosebi producţia de avioane şi mentenanţa elicopterelor, privând Rusia de elementele-cheie.
"Când vom putea găsi noi modalităţi de a afecta Rusia cu sancţiuni, bineînţeles că va trebui să o facem", a declarat Hanno Pevkur, care s-a întâlnit cu omologul său american.
Într-un comunicat după această întâlnire, ministrul american al apărării Lloyd Austin a "salutat Estonia pentru sprijinul său pentru Ucraina, orientat spre viitor" şi şi-a exprimat de asemenea "acordul cu ministrul Pevkur cu privire la necesitatea menţinerii unei importante susţineri (a Kievului) în viitor".
Hanno Pevkur a avertizat că Moscova dispune în continuare de capacitatea de a efectua atacuri, inclusiv asupra unor membri NATO, precum Estonia.
Cu toate acestea, el a minimalizat posibilitatea unei lovituri nucleare, o opţiune agitată de preşedintele rus Vladimir Putin atunci când a anunţat anexarea celor patru teritorii ucrainene (Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud).
Rusia deja "a provocat frică în Ucraina" cu atacurile sale convenţionale, a subliniat Pevkur, şi a afirmat că nu vede "valoare adăugată, pozitivă pentru Rusia" în cazul unui atac nuclear.
"Şi-ar pierde susţinătorii tăcuţi, precum China sau alţii din această cauză", a apreciat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2022, 15:25)
Stii tu bai Estonie ceva de armata rusa??? Vorbesti din amintirile curent URSS ul... Nu ai vrea sa te confrunti cu armata Russiei in momentul de fata.. Sau poate urmeaza...