Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a apreciat luni că este un "moment oportun" pentru a încheia un armistiţiu cu gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în cursul atacului din 7 octombrie, relatează AFP.
"Vor fi decizii dificile, trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul pentru a aduce înapoi ostaticii înainte de a porni din nou la luptă. Ne aflăm în momentul oportun pentru a o face", a declarat Yoav Gallant în faţa unui grup de recruţi.
Noi negocieri indirecte sunt în curs de desfăşurare între Israel şi Hamas, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit duminică, la Cairo, cu mediatori din Egipt, SUA şi Qatar.
Media egipteană proguvernamentală Al-Qahera News, citând o sursă egipteană de rang înalt, a consemnat luni "progrese semnificative", dar surse ale celor două tabere beligerante s-au arătat mult mai prudente în această privinţă.
Astfel, un oficial israelian de rang înalt, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat luni că nu există "niciun acord la orizont" şi că distanţa pentru a ajunge la unul este încă mare, potrivit cotidianului israelian Ynet, citat de EFE.
Un alt oficial, citat de aceeaşi publicaţie, a adăugat că "există potenţial, dar nu am ajuns încă acolo".
La rândul său, o sursă Hamas a declarat luni pentru Al Jazira că delegaţia israeliană nu a răspuns la niciuna dintre principalele cereri ale grupării, care vizează în continuare o încetare a focului "completă şi definitivă" şi o retragere completă a trupelor din enclava palestiniană.
Noul proiect de înţelegere, prezentat de mediatori Israelului, propune eliberarea a 25 de palestinieni pentru fiecare ostatic eliberat, întoarcerea a 250.000 de persoane strămutate din sudul Fâşiei Gaza în diferite puncte din nord şi retragerea forţelor israeliene din anumite zone ale enclavei, potrivit unor surse palestiniene consultate de EFE.
Israelul, potrivit ministrului Yoav Gallant, se află într-o "poziţie de forţă" pentru negocieri, după ce a bombardat Fâşia Gaza timp de şase luni şi a distrus o mare parte a arsenalului şi a forţelor Hamas.
"Condiţiile operaţionale pe care armata israeliană le-a creat punând o presiune neîncetată asupra Hamas, iar poziţia de forţă în care ne aflăm după această campanie ne oferă flexibilitate şi libertate de acţiune", a afirmat el.
Gallant a declarat -duminică - că deşi armata israeliană şi-a retras trupele active din sudul Fâşiei Gaza şi din regiunea Khan Yunis, unde - susţine aceasta - că şi-a atins obiectivele, ea se pregăteşte să lanseze o ofensivă asupra oraşului Rafah, la frontiera cu Egiptul, unde peste 1,5 milioane de palestinieni din enclavă şi-au găsit refugiu după declanşarea ostilităţilor.
Războiul a început la 7 octombrie, după ce comandouri ale Hamas s-au infiltrat dinspre Fâşia Gaza în comunităţi din sudul Israelului, unde au comis un atac de o brutalitate fără precedent, care a dus la moartea a cel puţin 1.170 de persoane, în majoritate civili, conform unui bilanţ realizat de AFP în baza cifrelor oficiale israeliene.
Peste 250 de persoane au fost răpite, dintre care cel puţin 129 sunt în continuare deţinute în Gaza, în timp ce 34 dintre ostatici au murit, potrivit responsabililor israelieni, potrivit AFP.
Ca represalii, Israelul a jurat să distrugă Hamas şi a lansat o ofensivă soldată până în prezent cu 33.207 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat duminică seara că nu va exista niciun acord de armistiţiu dacă cei 133 de ostatici încă deţinuţi de Hamas nu se vor întoarce acasă şi a adăugat că Israelul nu va ceda în faţa "cererilor extreme" ale islamiştilor şi nici în faţa presiunilor din partea comunităţii internaţionale, notează EFE.