Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a afirmat, astăzi, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, adăugând în context că meseria de soldat profesionist nu poate fi echivalată cu aceea de muncitor necalificat, informează Agerpres.
El a susţinut un discurs în cadrul ceremoniei Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.
"Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor, de salarii şi locuri de muncă decente pentru ei şi pentru familiile lor, vor înţelege că pensiile militare nu sunt pensii speciale şi că fac parte din modalitatea prin care ţara se pregăteşte pentru ce este mai rău într-o anumită situaţie. Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa", a spus ministrul.
Acesta a subliniat că meseria de militar este diferită de orice altă carieră şi a vorbit despre angajamentul său de a schimba statutul actual al celor care activează în domeniul Apărării.
"La dumneavoastră scrie în contract «cu preţul vieţii». Nu scrie în niciun alt contract al nostru, ale celorlalţi din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp şi oamenii vor înţelege că un soldat profesionist nu poate fi echivalat - aşa cum este în momentul acesta echivalat - cu un muncitor necalificat, aşa cum se întâmplă în acest moment în echivalenţa cu funcţii civile. Toate aceste lucruri le vom schimba", a mai afirmat ministrul.
De asemenea, a adăugat că ataşamentul faţă de Armată trebuie să fie mai mult decât declarativ.
"Este clar că în scurt timp şi românii, şi politicienii, şi responsabilii cu dezvoltarea României, şi opinia publică vor înţelege că nu este destul să ai încredere în Armată atunci când eşti întrebat în sondaje, că pentru a avea o apărare care să te pună sub o umbrelă adevărată de securitate, care să te ajute ca naţiune să te dezvolţi este nevoie să faci sacrificii", a evidenţiat el.
Dîncu s-a adresat şi tinerilor absolvenţi.
"Astăzi este o zi frumoasă, cu flori, cadouri, premii, vin familiile, rudele, prietenii, dar de mâine nu va fi simplu. Mâine intraţi cu adevărat într-un teatru de operaţii care este complicat, care este viaţa. (...) Mai trebuie să ştiţi câteva lucruri - nimeni n-o să vă aştepte cu flori (...) nici covor roşu n-o să găsiţi acolo unde o să vă duceţi. S-ar putea să aveţi chiar un şoc în momentul în care o să aveţi contact cu viaţa reală. S-ar putea să vă loviţi de lipsa meritocraţiei, să vă loviţi de comandanţi care o să încerce să-şi răzbune tinereţea lor cazonă şi nefericirile tinereţii lor cazone şi să vă umilească. Dar nu trebuie să vă descurajaţi", le-a spus ministrul Apărării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 29.07.2022, 12:32)
Mai Svejk cel civil, romanii nu vor intelege acele pensii nesimtite niciodata!! Niciodata nu are cum o pensie sa fie mai mare ca salariul avut, doar in mintea voastra comunisto-socialiata!
2. ?
(mesaj trimis de ?????? în data de 29.07.2022, 12:46)
& Vitejilor, luptați pentru pensii bă, ? Cu civilii,?
3. ?
(mesaj trimis de ?????? în data de 29.07.2022, 12:49)
& Care apucă pensia mai mare, ? Ă ,?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 13:30)
Slugăul Vasile de la Cluj, supranumit spaima alfabetului, lovește din nou.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 15:22)
Si eu vreau o pensienecontibutiva, dupa ce am iesit la 48 de ani, si nu, nu pemsie speciala, o sa ii zicem "pensie de job" sau oensie de lucru sau cum vreti voi, dar nu "pensie speciala" ca forma e mai importanta ca fondul.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 15:46)
Potoliti-va cu furaciunile de toate felurile. Contributivitate și atat.Daca nu, fiecare în felul său va fi încurajat să fure de la altul,pentru că se poate.Cu legea este ultima moda (metoda ) de furat.Nu mai avem încredere în nicio lege, le-ati făcut a.i sa nu ne reprezinte interesele.Doar interese de grup.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 16:01)
Domnule Ministru,
Ani de zile Parlamentul Romaniei, Guvernele, oamenii politici,(Basescu, Boc, Seitan, Udrea, Ciolos, Vasilescu si multi altii), Ministerul Apararii Nationale, Casaele de pensii Sectoriale, Justitia din Romania, CCR, Avocatul Poporului, s-au facut ca nu cunosc, sau poate nu cunosteau, faptul ca pensiile militarilor si pensiie in general, care se afla in plata, nu pot fi afectate de acte normative noi, "dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite"
Asa a precizat Curtea Constitutionala a Romaniei in DECIZIA nr. 760 din 9 noiembrie 2021, Pct 19.
"Tot în contextul criticii în privința art. 59 din Legea nr. 223/2015, Curtea reamintește că persoanele care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum. Curtea a mai statuat, referitor la tratamentul juridic diferit căruia i se supun persoanele în funcție de data deschiderii dreptului la pensie, că situația diferită în care se află cetățenii în funcție de reglementarea aplicabilă potrivit principiului menționat nu poate fi privită ca o încălcare a dispozițiilor constituționale care consacră egalitatea în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări. Curtea a precizat că noile reglementări pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase pentru beneficiarii de pensii, după cum permite sau impune, după caz, situația economico-financiară a țării. În oricare dintre aceste ipoteze dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificația încălcării dreptului la pensie, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege".
Domnule Ministru
DE ce nu a respectat Parlamentul Romaniei acest principiu cand a legiferat "recalcularea pensiilor militare in 2010, de ce nu au respectat guvernele acest principiu cand au emis OUG 59, .. si altele defavorabile pensionarilor militari. De ce oare justitia din Romania nu a stiut de acest principiu cand a judecat miile de procese. De ce oare acum se vrea iar afectarea pensiilor militare prin prevederi cu aplicare retroactiva?
Si in primul rand, de ce nu se aplica aceasta decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei, de ce Casele Sectoriale de pensii nu au trecut la aplicarea acestei Decizii, cu tot ce decurge de aici?
8. contributivitate e principiul corect.
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 16:41)
in PNRR scrie clar:
doar CONTRIBUTIVITATE si atat.
nu poti avea pensie fara sa contribui la casa sectoriala.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 17:14)
De ce tot ne baga pe gat de o luna mizeria asta?Nu înduioșează pe nimeni!Pensie pe contributivitate!Nu i normal sa ai pensia mai mare ca salariul.Punct.Sa se urmeze reforma asumata pe PNRR.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2022, 01:06)
Toti neavenitii vorbesc de pensiile militare fara sa cunoasca legea 223.. Pensiile militare reprezinta 60 la suta din solda avuta in activitate atat.. Ati inteles?? Ordonanta 59 data de Olguta de la PSD plafoneaza pensiile militare ceea ce este in afara legii 223.. Aceasta ordonanta trebuie anulata imediat..