MINISTRUL BOGDAN AURESCU: "România împărtăşeşte preocuparea SUA, care au decis să se retragă din Tratatul Cer Deschis"

M.I.
Politică / 22 mai 2020

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

România împărtăşeşte preocuparea Statelor Unite ale Americii, care au decis să se retragă din Tratatul Cer Deschis, cu privire la implementarea selectivă pe care Rusia o are în raport cu prevederile tratatului, a declarat, vineri, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, transmite CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul a declarat: "Tratatul Cer Deschis este un tratat foarte important la care România este parte şi la care România contribuie inclusiv şi practic printr-o aeronavă care este omologată pentru misiuni de observare de tip cer deschis cu echipamente omologate la nivel aliat şi nu numai. România a împărtăşit şi împărtăşeşte preocuparea Statelor Unite, care este partenerul nostru strategic şi un aliat extrem de important în cadrul NATO cu privire la implementarea selectivă pe care Federaţia Rusă a avut-o în ceea ce priveşte prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare care nu corespund spiritului tratatului şi acesta este motivul pentru care Statele Unite se retrag din acest tratat".

Şeful diplomaţiei române a făcut aceste precizări în condiţiile în care ambasadorii celor 30 de state membre ale NATO participă vineri la o reuniune de urgenţă pe această temă.

"Avem în faţă o perioadă de şase luni până când ieşirea Statelor Unite din tratat îşi va produce efectele, de la momentul acestei notificări juridice privind ieşirea din tratat. Vom discuta astăzi în cadrul Alianţei, într-o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori ai statelor NATO, care va fi poziţia aliat pe subiect în aşa fel încât să se păstreze unitatea aliată, care este unul dintre obiectivele noastre, şi să găsim modalităţi la respectarea în totalitate, şi nu selectivă, de către Rusia a Tratatului Cer Deschis", a mai spus Bogdan Aurescu.

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat joi retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare.

"Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage", a declarat preşedintele american.

Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Oficiali de rang înalt din administraţia SUA au precizat anterior într-o discuţie cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului. Unul dintre ei a afirmat că după un proces de revizuire care a durat şase luni "a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis", deoarece Rusia încalcă acordul şi îl aplică în moduri care pot contribui la ameninţări militare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

Mai mult, negociatorul preşedintelui Trump pentru controlul armamentului, Marshall Billingslea, a declarat joi seară că Statele Unite sunt pregătite să câştige o cursă a înarmărilor nucleare cu China şi cu Rusia.

SUA şi Rusia s-au retras anul trecut şi din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), Washington-ul şi NATO acuzând Moscova că încalcă acest acord din era Războiului Rece prin dezvoltarea unui nou tip de rachtă cu rază de acţiune de peste 500 de km.

Un alt acord - Tratatul New Start semnat în anul 2010 de preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev - care limitează numărul armelor strategice ale celor două superputeri nucleare este scadent în 2021.

Oficialii americani citaţi au dezvăluit că Washingtonul a început în schimb noi negocieri cu Moscova în domeniul nuclear. Potrivit unuia dintre ei, obiectivul este "crearea următoarei generaţii de măsuri de control al armelor nucleare", iar Statele Unite îşi menţin angajamentele privind controlul armamentului, securitatea în Europa şi faţă de "un viitor care restricţionează semnificativ armele nucleare". El a adăugat că "Rusia va fi răspunzătoare de respectarea acordurilor viitoare".

Tratatul Cer Deschis a fost propus iniţial de preşedintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb