Ministrul britanic de finanţe: Brexit-ul va genera austeritate

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2016

Ministrul britanic de finanţe: Brexit-ul va genera austeritate

Erste: "Nu vom asista la o catastrofă de genul Lehman"

Dacă britanicii vor decide, în referendumul de săptămâna viitoare, să părăsească Uniunea Europeană (Brexit), vor urma majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, conform unui avertisment lansat ieri, de ministrul finanţelor de la Londra, George Osborne, care face campanie pentru rămânerea ţării în UE.

Oficialul britanic a anunţat că, în caz de Brexit, şcolile, spitalele şi armata vor suferi reducerea fondurilor alocate din buget.

"Ieşirea din UE va afecta investiţiile, va lovi familiile şi economia din Marea Britanie", a spus ministrul finanţelor, menţionând: "Voi avea responsabilitatea să încerce să refac stabilitatea finanţelor publice, ceea ce va însemna un buget de urgenţă, care va impune majorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor".

Osborne a atras atenţia că reducerea schimburilor comerciale şi a investiţiilor în urma unei eventuale părăsiri a blocului comunitar de către Regatul Unit va lăsa o "gaură" de 30 de miliarde de lire sterline (42,4 miliarde de dolari) ce va trebui acoperită prin măsuri de austeritate.

Erste: "Un vot pentru Brexit ar putea genera o «mini criză» în UE"

Brexit-ul ar fi un eveniment negativ pentru pieţe, care va naşte turbulenţe, în special pe termen scurt, conform analiştilor "Erste Group Research" din Austria.

Un raport "Erste" publicat ieri precizează că, în situaţia în care se va produce ieşirea Marii Britanii din UE, efectul va fi negativ pentru creşterea economiei, dar nu vom asista la o catastrofă de genul Lehman (n.r. falimentul din 2008 al băncii americane "Lehman Brothers"), atâta vreme cât coeziunea din UE, ca întreg, nu este pusă sub semnul întrebării.

"Un vot pentru Brexit ar putea fi perceput ca un eveiment ce va determina o «mini criză» în UE. Perspectivele incerte ale relaţiilor de afaceri vor afecta investiţiile străine din Marea Britanie. Turbulenţele de pe pieţele acţiunilor şi obligaţiunilor, alături de un şoc temporar în economia reală vor afecta alte pieţe, în special din UE", potrivit raportului, care subliniază: "Investitorii se vor orienta către investiţiile sigure precum bondurile guvernamentale germane şi austriece".

Erste preconizează că impactul politic ar putea fi cel mai dureros în caz de Brexit, întrucât o astfel de situaţie ar pune sub semnul întrebării ireversibilitatea integrării economice şi politice a ţărilor din Europa Centrală şi de Est în UE, ceea ce va pune în pericol chiar existenţa UE.

Cătălin Chivu, TeleTrade: "O liră = un euro?"

Referendumul din Marea Britanie reprezintă cel mai important eveniment politic şi economic al anului, este de părere Cătălin Chivu, director executiv al "TeleTrade", care consideră că, aşa cum arată analiştii, rămânerea în UE ar aduce la o apreciere importantă a lirei sterline faţă de restul valutelor (minimum 10%), însă ieşirea din UE este văzută că un eveniment devastator pentru puterea de cumpărare a lirei. "Majoritatea analiştilor estimează o depreciere de cel puţin 15% în următoarele luni, în raport cu celelalte monede", spune domnul Chivu, adăugând că în cazul unui vot pro Brexit, UBS crede că lira va ajunge la paritate faţă de euro, ceea ce reprezintă o devalorizare de peste 30%, în condiţiile în care Marea Britanie va avea probleme să se împrumute pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent (4,7% PIB).

"Nu doar lira ar avea de pierdut în cazul unui vot majoritar pro-Bexit. Este de aşteptat ca şi euro să se deprecieze în raport cu dolarul american şi yenul japonez, în opinia băncilor de investiţii precum Barclays", consideră Cătălin Chivu, adăugând că, în cazul rămânerii în UE, atât lira, cât şi euro ar câştiga teren în faţă celorlalte monede.

Erste: "Cel mai puternic impact al unor turbulenţe generat de Brexot în domeniul exporturilor în Marea Britanie va fi resimâit sîn Cehia, Slovacia şi Ungaria, aceste economii fiind cele mai deschise din regiune şi puterni dependente de exporturi".

Erste: "Un anumit impact al unui posbil Brexit va fi resimţit în marii beneficiari de fonduri europene, precum Ungaria, Polonia, România, din moment ce contribuţia Regatului Unit la bugetul UE este de 4-9%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Specialistii lu' peste! niciunul nu aduce in discutie pericolul contaminarii/ iesirii si a altora, dupa britanici. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb