MINISTRUL COMUNICAŢIILOR Problema "Cosmorom" va fi rezolvată înainte de perfectarea tranzacţiei "Vodafone" - "Connex"

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 21 martie 2005

O soluţie în cazul operatorului de telefonie mobilă Cosmorom va exista înainte de finalizarea tranzacţiei de achiziţionare a Connex de către Vodafone a declarat, vineri, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei Zsolt Nagy. În prezent, lucrăm împreună cu Romtelecom şi Cos-morom pentru găsirea unei astfel de soluţii pînă la jumătatea acestui an, a spus ministrul. Ministrul Zsolt Nagy a declarat în februarie că soluţiile ar putea viza investiţii realizate de acţionarul majoritar OTE, atragerea unui alt investitor alături de OTE sau vînzarea operatorului.

Piaţa de telefonie mobilă a cres-cut din 1997 şi pînă în prezent, ajungînd la o rată de penetrare de 50 la sută, de la 50.000 de utilizatori în anul intrării telefoniei mobile pe piaţa românească la circa 10 milioane în prezent.

Ministrul comunicaţiilor consideră că există potenţial de creştere pe piaţa românească, în condiţiile în care în Europa de Vest rata de penetrare este de peste 80 la sută.

Numai un al treilea operator pe piaţa românească va putea crea o competiţie reală, apreciază oficialul MCTI, citat de Rompres.

Acesta a spus că tranzacţia anunţată pentru achiziţionarea operatorului de telefonie mobilă Connex de către Vodafone este extrem de importantă pentru piaţa comunicaţiilor din România, ţinînd cont şi de experienţa semnificativă a operatorului Vodafone pe 3G telefonie din generaţia a treia. Potrivit noului preşedinte al ANRC, Dan Cristian Georgescu, statul român trebuie să ia rapid o decizie în privinţa Cosmorom, deoarece intrarea Vodafone pe piaţa românească limitează şansele de relansare a unui al treilea operator de telefonie mobilă.

În 2003, mai multe companii străine şi-au exprimat interesul pentru operatorul român de telefonie mobilă Cosmorom, inclusiv acţionarul majoritar şi operatorul de telefonie mobilă Connex.

Analişti din piaţă susţineau în 2004 că prioritatea pieţei de telefonie mobilă ar trebui să fie salvarea Cosmorom, care avea nevoie de un partener strategic pentru a reuşi acest lucru. Piaţa de telecomunicaţii, în situaţia actuală, ar permite revenirea acestui operator, în condiţiile în care în următorii ani sînt aşteptaţe alte cîteva milioane de abonaţi noi pentru telefonia mobilă.

Potrivit analiştilor, dificultăţile Cosmorom au provenit din faptul că, deşi are o reţea cu acoperire naţională, nu a reuşit să atragă un număr suficient de clienţi pentru a deveni rentabilă, iar operarea în frecvenţa de 1.800 MHz a presupus investiţii mai mari decît în cazul operatorilor GSM care operează în banda de 900 MHz.

Cosmorom a realizat în 2004 un profit net de 107 milioane euro, datoriile fiind estimate la 190 milioane euro. Investiţiile adiţionale necesare pentru redresarea companiei, în opinia specialiştilor, trebuie să se cifreze la cel puţin 150 milioane euro. Cosmorom îşi propune să investească aproximativ 500 milioane euro în următorii trei ani, potrivit directorul general, James Hubley.

Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobilă din lume potrivit cifrei de afaceri, a anunţat, pe 15 martie, că a achiziţionat ultimele două filiale ale grupului canadian Telesystem International Wireless, operatorii Mobifon şi Oskar Mobil, pentru aproximativ 3,5 miliarde dolari (1,8 miliarde lire sterline) în lichidităţi, 4,4 miliarde dolari prin includerea datoriilor.

Mobifon şi Oskar erau ultimele active importante deţinute de Telesystem International Wireless, o importantă companie care deţinea operatorii de telefonie în mai multe ţări europene, precum şi în Brazilia, India şi China. Însă, după recesiunea din sectorul dot.com în 2000, TIW a început să treacă printr-o perioadă dificilă fiind nevoită să înceapă să vîndă treptat o parte din activele sale pentru a se restructura şi a-şi reduce datoriile. Mobifon are o valoare de aproximativ trei miliarde dolari şi datorii scăzute, în timp ce Oskar are o valoare de aproximativ 1,2 miliarde dolari şi datorii de aproximativ 500 milioane dolari. În prezent Oskar are 1,83 milioane clienţi şi aproximativ 17 procente din piaţa de telefonie mobilă din Cehia. În 2004 firma cehă a anunţat că a realizat o cifră de afaceri de 13,4 miliarde coroane ceheşti şi un profit din activităţile de bază de 4,15 miliarde coroane. La începutul aces-tui an, Oskar a cumpărat o licenţă pentru dezvoltarea de servicii de telefonie mobilă 3-G în Cehia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb