În România, există prea multe localităţi care nu sunt acoperite de reţele de comunicaţii în bandă largă (broadband, n.r.), în timp ce cheltuielile cu comunicaţiile reprezintă 5% din bugetele gospodăriilor existente la nivel naţional, dublu faţă de media europeană, a declarat Delia Popescu, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, potrivit unor surse din presă.
"Zona telecom este poate cel mai dinamic sector economic la nivel global. Lumea se aşteaptă la inovaţii care să surprindă constant. Pentru ca revoluţia digitală să se petreacă într-adevăr, pentru ca maşinile, obiectele şi oamenii să poată fi conectaţi, cele mai multe eforturi de cercetare şi dotare se focalizează pe soluţiile wireless. De aceea, frecvenţele radio sunt o resursă din ce în ce mai valoroasă. Avem cele mai bune viteze din Europa şi cele mai mici preţuri la internet fix. De asemenea, cel mai mare consum de internet fix din Europa. Adopţia şi utilizarea serviciilor 4G este importantă. Există prea multe localităţi în România neacoperite de reţele de comunicaţii în bandă largă. Cheltuielile cu comunicaţiile reprezintă 5% din bugetele gospodăriilor din România, dublu faţă de media europeană, dar pe de altă parte accesul la internet depinde de preţuri accesibile. Nu putem avea preţuri accesibile în România dacă reţelele nu sunt competitive", a spus Popescu.
Potrivit ministrului Comunicaţiilor, România trebuie să adopte, în perioada următoare, toate instrumentele din noua Directivă europeană care face tranziţia de la Agenda Digitală la societatea GigaBit.
"Există şi o serie de provocări cu care sectorul telecom din România se confruntă. Noul pachet telecom pe care Comisia Europeană l-a adoptat. Acest act normativ face tranziţia de la Agenda Digitală la societatea GigaByt, tranziţie ce pune o şi mai mare presiune pe dezvoltarea unei sociietăţi conectate universale. România are nevoie de aplicarea efectivă a tuturor instrumentelor din această nouă Directivă europeană", a subliniat Delia Popescu, conform aceloraşi surse.