Ministrul Culturii a semnat notificarea privind reluarea procedurii de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

A.M.
Politică / 31 ianuarie 2020

Ministrul Culturii a semnat notificarea privind reluarea procedurii de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a luat, vineri, decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO să fie reluată, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, notificarea va fi depusă astăzi, astfel, încadrându-ne în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în şedinţa din această vară a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în China.

Bogdan Gheorghiu a declarat: "Am a decis să nu amân acest demers (chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021) şi asta, nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de Guvernare PNL, ci mai ales pentru faptul că, datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional. Ţin să precizez că, decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare cu Premierul României, domnul Ludovic Orban. Reluarea acestei proceduri nu rezolvă problema de la Roşia Montană. Aşa cum am afirmat şi cu alte ocazii, intervenţia efectivă a statului Român (prin Institutul Naţional al Patrimoniului) la Roşia Montană şi reluarea procedurii includerii sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă două demersuri paralele. De aceea, vreau să fac public un set de măsuri concrete pe care le vom pune în aplicare prin intermediul unui Plan de Acţiuni. Este pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan şi ne propunem să acţionăm cu celeritate pentru a recupera timpul pierdut în perioada guvernelor anterioare, când nu s-a făcut aproape nimic în vederea unei reabilitări şi restaurări integrale a tot ceea ce înseamnă patrimoniul de la Roşia Montană. Trebuie să fim conştienţi de faptul că astăzi situl este deja protejat de Legislaţia românească specifică, de patrimoniu. Ca atare, prin înscrierea în Lista UNESCO, nu se modifică regimul juridic de protecţie deja instituit."

Conform comunicatului, în urmăroarea perioadă, Ministerul Culturii va iniţia dialogul cu Primarul comunei Roşia Montană pentru a programa o întâlnire de lucru, în perioada imediat următoare, pentru a propune Primăriei şi Consiliului Local Roşia Montană să iniţieze urgent elaborarea PUG şi poate oferi - prin INP - consultanţă pentru elaborarea studiului istoric-urbanistic de fundamentare a PUG.

De asemenea, vor fi finalizate procedurile de clasare pentru clădiri valoroase recunoscute ca monumente istorice. INP a elaborat, conform punctului de vedere al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), dosare de clasare pentru imobile istorice valoroase de la Roşia Montană - Sediul vechii exploatări miniere, biserici istorice aparţinând mai multor confesiuni, amenajări hidrotehnice (tăuri).

Totodată, Ministerul Culturii va iniţia discuţiile cu Ministerul Economiei şi cu Minvest S.A. săptămâna viitoare pentru transferul Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roşia Montană (filială Minvest S.A.) în cea a Ministerului Culturii. Scopul este de a înfiinţa Muzeul Naţional al Mineritului Aurifer. Muzeul actual funcţionează în cadrul Întreprinderii Miniere Roşia Montană.

"Mulţumesc încă o dată premierului Ludovic Orban, pentru suportul pe care mi l-a acordat în vederea reluării procedurii de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană, suport fără de care nu s-ar fi putut realiza acest demers", a precizat Bogdan Gheorghiu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb