MINISTRUL DE EXTERNE FRANCEZ: "Acordul pentru limitarea încălzirii globale este un moment istoric de cotitură"

A.L.
Internaţional / 13 decembrie 2015

"Acordul pentru limitarea încălzirii globale este un moment istoric de cotitură"

Actualizare 13:16 Lagarde (FMI): "Trebuie să se treacă la fapte acum"

Comunitatea internaţională, care tocmai a încheiat un acord fără precedent asupra climatului, trebuie "să treacă de la vorbe la fapte", stabilind un preţ asupra emisiilor de carbon, a declarat directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, informează AFP.

"Acordul de la Paris este un pas crucial pentru a se ataca provocările legate de schimbările climatice din secolul 21. Guvernele trebuie acum să treacă de la vorbe la fapte", a lansat şefa FMI, într-un comunicat.

După mai mulţi ani de negociere, reprezentanţii a 195 de ţări au adoptat sâmbătă la Paris un acord mondial pentru a limita încălzirea globală "la cel mult 2 grade Celsius".

Potrivit şefei FMI, aceste angajamente nu vor fi respectate decât dacă comunitatea internaţională se pune de acord de acum asupra unui preţ al carbonului printr-o taxă sau un sistem al cotelor de emisii.

Acest mecanism ar permite, spune ea, degajarea unor noi resurse care ar putea fi utilizate pentru "protejarea" celor mai săraci, "reducerea datoriei" şi "uşurarea poverii" altor impozite de care se achită familii şi întreprinderi.

--------------

Actualizare 11:44 Premierul indian: "Justiţia climatică a câştigat" prin acordul de la Paris

Premierul indian Narendra Modi a salutat astăzi adoptarea la Paris de către 195 de ţări a unui acord pentru combaterea încălzirii globale, apreciind că aceasta este o victorie "a justiţiei climatice", potrivit AFP.

"Nu există învingători şi nici învinşi la încheierea acordului de la Paris. Justiţia climatică a câştigat şi noi toţi lucrăm pentru un viitor mai verde", a declarat liderul indian pe contul său de Twitter.

"Schimbarea climatică rămâne o provocare, dar acordul de la Paris arată cum toate ţările au acceptat această provocare şi au lucrat pentru găsirea unei soluţii', a menţionat premierul indian. "Deliberările la COP21 şi acordul de la Paris demonstrează înţelepciunea colectivă a liderilor mondiali pentru a atenua schimbarea climatică", a spus el.

A doua cea mai populată ţară din lume, cu 1,2 miliarde de locuitori, India a avut o pondere importantă în cadrul negocierilor privind acordul. În numele unei "justiţii climatice", în favoarea ţărilor cele mai sărace, India a cerut de asemenea ca ţări dezvoltate ca SUA să-şi asume o parte mai importantă din costul adaptării la impactul schimbării climatice pentru ţările în curs de dezvoltare.

China este cel mai mare poluator cu gaze cu efect de seră din lume, fiind răspunzătoare de aproximativ un sfert din totalul emisiilor la nivel global, iar India se plasează pe locul patru în clasamentul poluatorilor, după SUA şi UE.

------------------

Actualizare 11:02 COP 21: Statele vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade

Cele 196 de state participante la conferinţa asupra schimbărilor climatice de la Paris au semnat sâmbătă un acord prin care se angajează să depună eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului remis redacţiei, cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferinţă a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat sâmbătă, 12 decembrie 2015, Acordul de la Paris sub UNFCCC.

Documentul stabileşte un set de reguli ambiţioase şi obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaţionalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creşterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În acelaşi timp, statele Părţi vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius", se precizează în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Un alt element important al Acordului semnat la Paris se referă la stabilirea unei viziuni de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile şi de eradicare a sărăciei. De asemenea, a fost stabilit un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani şi un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea obiectivelor asumate.

Potrivit Ministerului Mediului, alte prevederi importante se referă la responsabilităţi clare de monitorizare şi raportare, dar şi un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanţare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie şi creşterea capacităţii acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

"Suntem foarte mulţumiţi de acest acord. Este o realizare cu adevărat istorică. Comunitatea internaţională a arătat că, în ciuda tuturor diferenţelor, se poate uni şi trece peste orice obstacol, pentru a îndeplini un obiectiv comun, acela de a asigura viitorul Planetei. Este clar că acest acord, în forma în care a fost adoptat, demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Vorbim despre un document istoric, global, durabil, dinamic şi pe care foarte mulţi l-au considerat imposibil de adoptat", a declarat ministrul român al Mediului, Cristiana Paşca Palmer, care a condus delegaţia României la lucrările COP21.

Comisarul european pentru Climă, Miguel Arias Cañete, a subliniat că Acordul de la Paris este o victorie a întregii Uniuni Europene şi demonstrează că Europa este puternică, unită, ambiţioasă şi vorbeşte cu o singură voce. "Asta a reprezentat forţa noastră în cadrul negocierilor. Astăzi am obţinut ceea ce ne-am propus", le-a comunicat comisarul Cañete miniştrilor Mediului din UE.

În ultima parte a negocierilor, a fost stabilită o coaliţie ad-hoc a statelor ambiţioase, din care fac parte peste 100 de ţări, printre care SUA, toate statele membre ale UE, Canada, Norvegia, Australia, Mexic, Brazilia şi 79 de state din Africa, zona Pacificului şi Caraibelor.

"România a îndeplinit un rol cheie pe parcursul negocierilor, ministrul Cristiana Paşca Palmer fiind desemnată să reprezinte UE în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatic", se menţionează în comunicatul citat.

COP 21 s-a desfăşurat la Paris, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie 2015.

-----------------

Actualizare 10:42 Obama: Acordul asupra limitării încălzirii globale de la Paris, "cea mai bună şansă" pentru salvarea planetei

Preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat sâmbătă acordul asupra climei încheiat în Conferinţa internaţională privind schimbările climatice (COP21) de la Paris, definindu-l drept un acord puternic şi istoric, precum şi cea mai bună şansă pentru a salva planeta de efectele schimbărilor climatice globale, informează Reuters.

"Astăzi, poporul american se poate mândri, întrucât acest acord istoric este un tribut şi al leadershipului american.În ultimii şapte ani, am transformat Statele Unite în lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice ", a spus Obama.

Acest acord reprezintă "cea mai bună şansă pentru a salva planeta pe care o avem", a reiterat liderul de la Casa Albă, subliniind că acordul de la Paris marchează o "cotitură" în lupta împotriva schimbării climatice.

"Problema nu este rezolvată datorită acordului de la Paris, dar acesta stabileşte cadrul durabil de care lumea are nevoie pentru a soluţiona criza climatică", a declarat Obama, citat de Agerpres.

"El creează mecanismul şi arhitectura pentru a înfrunta această provocare în mod eficient", a adăugat el.

În plus, acest acord este un semnal puternic pentru a spune că lumea a făcută o cotitură hotărâtă spre un viitor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon", a mai spus el, estimând că aceasta trebuie să încurajeze investiţiile şi inovaţia în energiile curate "într-un ritm fără precedent".

"Sunt convins că acest moment poate marca o cotitură pentru lume", a insistat Barack Obama, subliniind că drumul rămas de parcurs nu va fi uşor.

Amintind că a făcut din climat o prioritate încă de la venirea sa la putere în 2009, Obama a estimat că SUA au de acum o poziţie de "lider" împotriva schimbării climatice.

Preşedintele american a mulţumit de asemenea celor aproape 200 de ţări "mari şi mici, dezvoltate şi emergente, pentru că au lucrat împreună pentru a înfrunta o ameninţare care ne priveşte pe toţi".

"Împreună, noi am arătat ceea ce este posibil de făcut când lumea este unită", a concluzionat el.

----------------

Actualizare 10:06 Acordul cu privire la limitarea încălzirii globale a fost adoptat de cele 195 de state participante la COP

21

Acordul cu privire la limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustrială a fost adoptat, sâmbătă, la Paris, de cele 195 de state participante la Conferinţa internaţională privind schimbările climatice (COP21), potrivit AFP şi Reuters.

Acest acord este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice şi împotriva încălzirii globale.

"Acordul pentru climă de la Paris a fost adoptat", a anunţat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, care a îndeplinit şi funcţia de preşedinte al conferinţei COP21. Acest anunţ a declanşat ropote de aplauze în sala conferinţei.

Şeful diplomaţiei franceze a caracterizat acest proiect de acord drept "ambiţios şi echilibrat", subliniind că va reprezenta "un moment istoric de cotitură" pentru întreaga planetă.

În cadrul negocierilor, care s-au prelungit până la primele ore ale dimineţii de vineri, negociatorii au părut că au ajuns la compromisul de care era nevoie, iar Laurent Fabius a prezentat punctele esenţiale ale acordului: un obiectiv mai ambiţios de limitare a creşterii temperaturii medii globale la mai puţin de 2 grade Celsius; un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finanţarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020; şi un ciclu de cinci ani pentru verificarea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

---------------

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a prezentat sâmbătă proiectul unui acord "istoric" privind limitarea încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustrială, acord menit să transforme fundamental, în următoarele câteva decenii, economia nesustenabilă bazată pe consumul combustibililor fosili din prezent şi să limiteze schimbările climatice, potrivit Reuters.

La sfârşitul celui mai călduros an din istoria observaţiilor meteorologice şi după patru ani de negocieri de multe ori sterile care au adus în opoziţie interesele ţărilor bogate faţă de cele ale ţărilor în curs de dezvoltare şi statele insulare aflate în prima linie a pericolului reprezentat de creşterea nivelului oceanului planetar faţă de tigrii economici ai planetei, Laurent Fabius le-a solicitat reprezentanţilor de la Paris ai celor 195 de state participante la Conferinţa privind schimbările climatice (COP21) să susţină acest acord, scrie Agerpres.

"Responsabilitatea pe care o avem în faţa istoriei este uriaşă", a declarat înaltul oficial francez în faţa adunării reprezentanţilor celor 195 de state, printre care s-a aflat şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, dar şi secretarul de stat al SUA, John Kerry.

Negociatorii, cu tot cu eventualele obiecţii pe care ar putea să le ridice în ultima clipă, se reîntâlnesc în cursul după-amiezii pentru a aproba acest acord, un document care trebuie să devină fundamentul eforturilor globale pentru a stoparea încălzirii globale cu efectele ei dezastruoase.

Şeful diplomaţiei franceze a caracterizat acest proiect de acord drept "ambiţios şi echilibrat", subliniind că va reprezenta "un moment istoric de cotitură" pentru întreaga planetă.

În cadrul negocierilor, care s-au prelungit până la primele ore ale dimineţii de vineri, negociatorii au părut că au ajuns la compromisul de care era nevoie, iar Laurent Fabius a prezentat punctele esenţiale ale acordului: un obiectiv mai ambiţios de limitare a creşterii temperaturii medii globale la mai puţin de 2 grade Celsius; un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finanţarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020; şi un ciclu de cinci ani pentru verificarea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Negociatorul şef din partea Chinei, Gao Feng, a subliniat la rândul său faptul că "azi există speranţă" pentru un acord final, în timp ce ministrul de externe din Insulele Marshall, Tony De Brum, a declarat pentru Reuters: 'Cred că ne-am făcut treaba aici".

Semnarea acestui acord ar avea valoare de simbol şi ar fi un semnal puternic pentru cetăţenii planetei dar şi pentru investitori - ar fi pentru prima oară în mai bine de două decenii când atât statele bogate cât şi cele în curs de dezvoltare se pun de acord cu privire la o viziune comună pentru limitarea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră şi pornesc pe un drum care să pună capăt celor două secole de dominaţie a imperativului economic al combustibililor fosili.

Chiar dacă unele organizaţii ecologiste ar putea considera acest acord prea permisiv, sau dacă, dimpotrivă, republicanii americani l-ar vedea prea constrângător, majoritatea celor aproximativ 40.000 de oficiali şi ecologişti care au participat la summit-ul organizat la marginea Parisului sunt de acord că este un moment de cotitură.

La şase ani după eşecul summitului de la Copenhaga, conferinţa de la Paris pare să fi reuşit să reconstruiască o mare parte din încrederea atunci pierdută, încredere de care este nevoie pentru a susţine un astfel de efort global concertat în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb