MINISTRUL DE FINANŢE DĂ NOI ASIGURĂRI "Grecia îşi va îndeplini toate obligaţiile către creditori"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 aprilie 2015

"Grecia îşi va îndeplini toate obligaţiile către creditori"

Actualizare 16:55 Grecia înfiinţează o comisie parlamentară pentru analizarea programelor de asistenţă financiară

Parlamentul Greciei a votat, azi, în favoarea înfiinţării unei comisii care să analizeze circumstanţele care au condus la semnarea de către guvern în 2010 a celor două acorduri de asistenţă financiară externă în valoare totală de 240 miliarde de euro, potrivit Reuters.

"După cinci ani de tăcere în Parlament referitor la principalele probleme care au cauzat catastrofa acordurilor financiare, astăzi vom iniţia un proces care va oferi poporului grec răspunsurile la aceste întrebări, a declarat premierul elen Alexis Tsipras înaintea votului din Parlament.

Comisia parlamentară, propusă de guvernul condus de Tsipras, va examina motivele care au dus la contractarea împrumuturilor de la Troica creditorilor, formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi aspectele care au decurs din implementarea reformelor asociate cu programele de asistenţă financiară.

Printre aspectele care vor fi analizate se numără revizuirea în creştere a deficitului bugetar al Greciei pentru 2009, care a condus la declanşarea crizei financiare a ţării, restructurarea datoriilor statului în 2011, precum şi recapitalizarea, în 2012, a marilor bănci cu capital de stat.

(Alexandru Costea)

-------------

Actualizare 09:35 SUA îi cer din nou Greciei să finalizeze reformele

SUA i-au cerut din nou Greciei, în această noapte (ora României), să finalizeze un program de reforme "care să merite sprijinul financiar al creditorilor săi", a anunţat Trezoreria americană după întâlnirea cu ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis, potrivit AFP.

Varoufakis a fost primit ieri la Washington de subsecretarul Trezoreriei pentru probleme internaţionale, Nathan Sheets, după ce, cu o zi înainte, avusese o întrevedere cu Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), unul dintre creditorii Atenei.

Nathan Sheets a insistat ca Grecia "să se angajeze complet într-un proces de negocieri tehnice cu partenerii săi internaţionali, ca să finalizeze un program de reforme care să merite sprijinul financiar în timp util din partea creditorilor Greciei".

(Valentin Busuioc)

---

Grecia îşi va îndeplini întotdeauna "toate obligaţiile către toţi creditorii săi", a declarat, ieri, ministrul elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, după ce, în ziua precedentă, a avut o întrevedere la Washington cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI). În plus, acesta a menţionat că guvernul de la Atena plănuieşte "să reformeze profund Grecia", respectiv să încerce să îmbunătăţească "eficienţa negocierilor" cu creditorii săi.

Varoufakis a afirmat: "Guvernul nostru este unul reformist, intenţionăm să reformăm Grecia profund. Aceasta este promisiunea noastră către poporul elen, iar faptul că am avut oportunitatea să discutăm programul de reformă cu FMI, cu directorul general al instituţiei, este un pas excelent în direcţia corectă".

Declaraţiile oficialului elen au fost făcute după ce, anterior, Christine Lagarde, directorul general al FMI, a declarat că Grecia îşi va plăti în această săptămână tranşa de 450 de milioane de euro către Fond. "Am convenit că rămânerea în această stare de nesiguranţă nu este în avantajul Greciei şi am salutat confirmarea venită din partea ministrului de finanţe în legătură cu plata pe care Grecia trebuie să o efectueze către FMI pe 9 aprilie", a afirmat Lagarde.

Oficialul FMI a precizat că "o cooperare efectivă" este în interesul tuturor părţilor, iar Fondul va continua să lucreze cu autorităţile de la Atena pentru susţinerea revenirii economiei Greciei. De asemenea, directorul FMI a afirmat că discuţiile tehnice cu echipele autorităţilor care supraveghează programul de salvare a Greciei vor reîncepe atât la Atena, cât şi la Bruxelles.

Amintim că negocierile dintre Grecia şi partenerii săi din zona euro sunt în impas, iar, conform unor surse citate de presa străină, Atena ar putea să rămână fără lichidităţi până la 20 aprilie. Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat cu creditorii internaţionali în 2010, însă aceştia au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme importante. Guvernul de la Atena le-a trimis oficialilor din zona euro, săptămâna trecută, o nouă listă de reforme, estimate să aducă 6 miliarde de euro la bugetul de stat, în 2015, iar acestea urmează să fie analizate de creditori.

Potrivit cotidianului elen Naftemporiki, care îl citează pe ministrul Yanis Varoufakis, Grecia trebuie să ajungă la un acord de finanţare cu creditorii europeni în 24 aprilie, când va avea loc o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro.

O bombă a explodat ieri dimineaţa, în faţa sediului companiei americane "Microsoft" din Atena, provocând pagube materiale, însă nu s-au înregistrat victime, anunţă Athens News Agency. Nicio grupare nu a revendicat atacul. Poliţia a informat că dispozitivul incendiar a fost construit din două canistre cu gaz.

Acesta a fost al doilea atac din ultimii trei ani la birourile "Microsoft" din capitala Greciei. În 2012, grupul Federaţia Anarhistă Informală - Frontul Revoluţionar Internaţional a forţat intrarea în clădire cu un microbuz plin cu explozibili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb