Ministrul delegat Ciamba - întâlniri bilaterale în SUA

V.T.
Internaţional / 6 aprilie 2019

George Ciamba (Sursa foto: Twitter)

George Ciamba (Sursa foto: Twitter)

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut, joi, o serie de întrevederi bilaterale cu ambasadorul Uniunii Europene în Statele Unite ale Americii, Stavros Lambrinidis, şi cu secretarul adjunct al Departamentului Energiei, Dan Brouillette, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, oficialul român a fost invitat să susţină un discurs în cadrul Transatlantic Strategic Dialogue, eveniment la care au participat înalţi demnitari americani şi europeni.

În întrevederea cu ambasadorul Stavros Lambrinidis, ministrul George Ciamba a evidenţiat că preşedinţia română a reuşit să închidă şi să obţină acorduri în aproape 90 de dosare, un record pentru ultimele 10 preşedinţii ale Consiliului UE.

La rândul său, ambasadorul Stavros Lambrinidis l-a felicitat pe ministrul român pentru rezultatele foarte bune obţinute până acum de preşedinţia română.

George Ciamba şi Stavros Lambrinidis au abordat şi importanţa promovării proiectelor strategice ale Uniunii Europene. Demnitarul român a accentuat necesitatea întăririi parteneriatului transatlantic, în toate dimensiunile sale, prin menţinerea unui dialog constant care să ducă la atenuarea diferenţelor de opinie.

În continuarea discuţiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a transmis că, pentru preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, tema extinderii rămâne o prioritate. "Este o investiţie pe termen lung pentru o Uniune Europeană mai puternică, unită, fundamentată pe valori comune", a evidenţiat ministrul.

Subiectul interconectării de tip reţele inteligente, smart grids şi valoarea adăugată a acestora pentru o piaţă europeană de energie cât mai funcţională a fost o altă temă de discuţie abordată de cei doi demnitari din perspectiva colaborării UE-SUA.

Cele două părţi au dezbătut şi îngrijorările vizând perspectivele de creştere economică în cazul Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene.

În discuţia bilaterală cu Dan Brouillette, secretarul adjunct al Departamentului Energiei, Ciamba a subliniat că Directiva Gaz reprezintă un efort comun în cadrul UE, pentru asigurarea unui cadru unitar şi transparent privind interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terţe. Proiectul contribuie la materializarea angajamentului Uniunii Europene pentru consolidarea securităţii energetice, ca pilon esenţial al Uniunii Energiei, a subliniat oficialul român.

El l-a asigurat pe demnitarul american că România continuă să promoveze importanţa relaţiei transatlantice.

George Ciamba a oferit exemplul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), proiect european de dezvoltare economică cu efecte pozitive pentru relaţia transatlantică.

Cei doi demnitari au discutat şi despre Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare Energetică (P-TEC), format lansat de SUA în marja Summitului Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti (2018) şi susţinut de România.

Dan Brouillette a salutat rezultatele pozitive ale reuniunii ministeriale inaugurale a formatului P-TEC, eveniment care avut loc la 14 martie, în Houston. Oficialul american a apreciat poziţia României privind diversificarea surselor energetice ale Europei.

George Ciamba şi Dan Brouillette au trecut în revistă proiecte care vor contribui la ansamblul securităţii energetice precum: coridorul vertical de gaze, East Med sau Krk.

Cu ocazia Transatlantic Strategic Dialogue, ministrul George Ciamba a susţinut un discurs pe tema "US-EU Trade Tensions". În intervenţia sa, oficialul român a punctat că relaţia transatlantică rămâne unul dintre cele mai importante şi solide parteneriale la nivel global, fiind clădită pe un set comun de valori, dar şi pe legături puternice la nivel economic, comercial, al investiţiilor, al cooperării politice şi de securitate.

Ministrul delegat a asigurat că, în calitate de preşedinţie a Consiliului UE, România va continua să pledeze în favoarea depăşirii disensiunilor şi să acţioneze în vederea consolidării relaţiei transatlantice.

Potrivit MAE, Ciamba a apreciat că acordul politic la care au ajuns preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în iulie 2018, "reprezintă o etapă importantă în procesul de consolidare a agendei comerciale bilaterale". El a menţionat progresele obţinute în cadrul grupului de lucru executiv creat special pentru discutarea elementelor de divergenţă şi pregătirea negocierilor în vederea obţinerii unui potenţial acord comercial privind bunurile industriale.

În marja Transatlantic Strategic Dialogue, George Ciamba a avut o discuţie cu Philip T. Reeker, asistent ad interim al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice.

Cei doi oficiali au trecut în revistă teme precum politica de extindere a Uniunii Europene către Balcanii de Vest ca prioritate a preşedinţiei române a Consiliului UE, securitatea energetică şi rezultatele preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb