MINISTRUL ECONOMIEI:  "Prin eliberarea barierelor din Ordonanţa 114 vrem să creăm mecanismele de piaţă liberă"

I.M.
Politică / 16 decembrie 2019

Virgil Popescu ( Sursă foto: www.gov.ro)

Virgil Popescu ( Sursă foto: www.gov.ro)

Autorităţile vor ca, prin eliberarea barierelor aduse de OUG 114, să se creeze mecanismele de piaţă liberă prin care preţurile din piaţa de energie să se regleze, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Virgil Popescu, la a patra ediţie a Forumului Capitalului Românesc, informează Agerpres.

"Faptul că avem Compania Energetică Oltenia, care are un cost foarte mare al certificatelor de CO2, duce preţul în piaţă în sus şi evident toţi producătorii se aliniază şi se duc în sus. Cine suferă? Clienţii industriali, competitivitatea industriei româneşti. Ei, aici trebuie să găsim un mecanism în aşa fel încât să reducem această creştere de preţ, iar într-o piaţă liberă aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla atât de brutal. Faptul că OUG 114 a dus în jos preţul cu care producătorii vând către furnizori pentru clienţii casnici, le-a dat posibilitatea ca în compensare să ridice preţul foarte sus la clienţii industriali. Dacă am fi avut o piaţă liberă nu s-ar fi întâmplat discrepanţe aşa de mari. Şi asta vrem. Să repunem înapoi mecanismele de piaţă liberă pentru că într-o piaţă liberă lucrurile se reglează. Iar la gaze naturale, până acum o lună şi jumătate-două, aveam un alt paradox. Preţul gazelor naturale din România era peste preţul burselor din Ungaria şi din Austria. Ori noi suntem totuşi producători de gaze naturale. Aceleaşi discrepanţe s-au făcut şi în piaţa de gaze naturale. Asta vrem prin eliberarea barierelor din OUG 114 să creăm mecanismele de piaţă liberă în aşa fel încât de anul viitor să nu mai avem aceste probleme", a spus Virgil Popescu.

De asemenea, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica a subliniat faptul că sunt două elemente care au contribuit la scumpirea energiei: asumarea la nivel european a ţintelor de decarbonizare şi Ordonanţa 114.

Potrivit sursei citate, în cadrul forumului, problema costului cu energia a fost ridicată de fondatorul grupului Cris-Tim, Radu Timiş, care a afirmat că scumpirea energiei reduce competitivitatea companiilor româneşti.

"În fiecare an se scumpeşte energia. Avem una dintre cele mai scumpe energii din Europa la ora asta. Anul acesta pentru anul viitor a crescut din nou energia cu 20-30%. Spuneţi-mi ce se întâmplă şi care este perspectiva noastră. Şi noi care avem industrii lucrăm cu energie şi ştiu cât de competitivi vom fi pe plan european mai departe cu energie din ce în ce mai scumpă", a spus Radu Timiş, preşedintele Cris-Tim.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat, vineri, la sfârşitul şedinţei de Guvern, că a propus ca proiectul de lege de modificare a OUG 114 să conţină prevederi în domeniul energiei precum ridicarea barierelor de preţ la producător "pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020".

"În ambele zone - şi de energie electrică, şi de gaze naturale - OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020", a declarat Virgil Popescu, vineri seară, la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Economiei a vorbit şi despre ridicarea taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, "o taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE".

El a arătat că a propus ca banii să fie folosiţi pentru proiecte în zona de energie, de eficienţă energetică şi pentru consumatorul vulnerabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb