Până în 2010, România trebuie să-şi normalizeze relaţiile cu Rusia. Peste doi ani încep să expire contractele actuale de achiziţionare a gazelor ruseşti prin terţi. Firmele de intermediere adaugă un comison de circa 10% la preţul practicat de Gazprom pentru gazele naturale, a declarat, la Viena, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, cu ocazia întâlnirii ţărilor partenere în proiectul Nabucco.
Ca urmare a interesului pentru Uniunea Europeană, ţara noas-tră şi-a dezechilibrat politica economică şi relaţiile diplomatice cu ţări precum Rusia, China, India şi alte state din Orientul Mijlociu, a mai spus domnia sa.
Poziţia ambiguă faţă de Federaţia Rusă din ultimii ani a costat mult România, atât în ceea ce priveşte preţul gazelor, cât şi în privinţa deficitului comercial, apreciază ministrul Vosganian. "Relaţiile cu o ţară importantă sunt relaţii normale atunci când există schimburi economice intense. Poziţia ambiguă pe care România a avut-o faţă de Rusia în acest deceniu a costat mult România, nu doar în ceea ce priveşte preţul gazelor, ci şi a deficitului comercial", a declarat ieri domnia sa, în cadrul unei conferinţe de presă.
O cincime din deficitul de cont curent al României se datorează deficitului comercial mare pe relaţia cu Rusia. România şi Rusia nu au continuat construcţia depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale tot din cauza semnalelor contradictorii venite din partea României.