Educaţia pregăteşte o surpriză, deocamdată la nivel declarativ, părinţilor cu copii mici. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat, în direct la TV, că sunt în diferite etape de construcţie 2.300 de creşe şi grădiniţe, care vor fi gata în 2020: "Sunt acum în construcţie 2.300 de creşe şi grădiniţe. Ele se află în diferite etape - la unele construcţia este aproape gata, altele sunt în proiectare, sunt cuprinse în programul de la MDRAP. Ele sunt ridicate de primării. Eu cred că în 2020 sunt gata toate". În plus, pentru că tot suntem într-o perioadă electorală, când promisiunile curg în valuri, ministrul a precizat că există şi un proiect din resurse rambursabile din care rezultă alte 380 de grădiniţe: "În plus, mai avem un proiect din resurse rambursabile, dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, din care rezultă 380 de grădiniţe; din aceste 380 mai avem 96 în diferite etape. În total la MDRAP sunt în diferite etape de reabilitare, construcţie sau proiectare 5.095 de şcoli, în ele intră şi cele 2.300 de grădiniţe şi creşe".
Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu susţine că o măsură necesară în sistemul de învăţământ este ca numărul de elevi dintr-o clasă să nu mai depăşească 25: "Şcolile din România se depopulează în sensul că sunt copii din ce în ce mai pu-ţini în şcoli. Atunci trăim următorul fenomen - şi datorită faptul că şcoala românească este polarizată - adică sunt şcoli cu performanţe foarte bune (...) şi şcoli cu performanţe slabe - părinţii fac o presiune pe şcolile bune. Suntem în situaţia ca în şcolile care se dopopulează să avem puţini elevi şi să avem foarte mulţi elevi, 30-35 în clasă, în şcolile foarte bune. Încercăm să găsim soluţii în aşa fel încât să nu mai ajungem aici. Şi am început de acum, pentru că în curând, probabil săptămâna aceasta, vom avea cifra de şcolarizare pentru anul următor aprobată, să nu mai trecem dincolo de 25 de elevi în clasă. Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învăţământ şi după părerea mea este absolut necesară".
În legătură cu învăţământul obligatoriu, acestuia i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu, a anunţat ministrul: "În urmă cu circa două săptămâni, preşedintele a şi promulgat - învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniţă înseamnă grupa mijlocie şi grupa mare - intră în învăţământul obligatoriu (...) şi ultimele două clase de liceu - clasa a XI-a şi a XII -a. Pentru fiecare dintre aceste clase introduse în învăţământul obligatoriu mai degrabă statul vine să îşi asume susţinere financiară suplimentară. Pentru că de exemplu manualele pentru ultimele două clase de liceu nefiind în învăţământul obligatoriu nu erau acordate gratuit".
Ministrul a explicat că ciclul primar se va termina în clasa a V-a, ciclul gimnazial va cuprinde clasele VI-VII-VIII-IX iar la liceu copiii vor face clasele X-XI-XII şi XIII. Ecaterina Andronescu a precizat că legea se va aplica gradual din 2020. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 1 aprilie o lege pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede că învăţământul general obligatoriu este extins treptat la 15 clase, până în anul 2030.