Ministrul Energiei a participat la o reuniune pe tema gazelor naturale, la Sofia

Elena Deacu
Companii #Energie / 10 februarie 2015

Ministrul Energiei, domnul Andrei Gerea, a participat ieri, 9 februarie 2015, la reuniunea de la Sofia, Bulgaria, a Grupului la Nivel Înalt pe tema inter-conectării regiunii Central şi Sud-Est Europene în domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al ministerului remis redacţiei.

Potrivit documentului, temele aflate pe agenda întâlnirii au vizat perspectivele de aprovizionare regională cu gaze naturale, precum şi soluţiile pe termen scurt în ceea ce priveşte inter-conectarea.

În cadrul întâlnirii, Ministrul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, domnul Andrei Gerea, a prezentat rolulul în creştere al ţării nostre în conturarea şi administrarea politicilor energetice europene şi a subliniat potenţialul energetic al României în contextul urmăririi atente a obiectivelor politice ale UE.

"Participanţii la reuniune au dorit să afle stadiul proiectelor de interconexiuni şi înmagazinare planificate, precum şi evoluţia acestora pe termen scurt. Cererea de gaz previzionată la nivel naţional a fost, de asemenea, un punct de interes în cadrul discuţiilor", a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri..

Domnia sa a continuat: "Ne-am dorit să punem pe agendă de dezbatere dificultăţile întâmpinate în cadrul programelor de inter-conectare regionale cu scopul de a identifica cele mai bune soluţii şi de a face aceste proiecte să evolueze. Ne preocupă în mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale astfel să ridicăm gradul de siguranţa energetică zonală. În acest context, România, Bulgaria, Grecia şi posibil Ungaria vor forma în cadrul Grupului la nivel Înalt un sub-grup responsabil de construcţia Coridorului Vertical care să asigure inter-conectarea în domeniul gazelor naturale a acestor state".

Potrivit lui Andrei Gerea, alături de proiectele de interes comun, precum şi de alte proiecte finanţate prin European Energy Program for Recovery, România are un set de priorităţi de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaz care vizează completarea legăturilor lipsă cu statele vecine.

La întâlnirea de la Sofia au participat Vice-Preşedintele Comisiei Europene, domnul Maros Sefcovic, Comisarul pentru Energie şi Activităţi Împotriva Schimbărilor Climatice, domnul Miguel Arias Canete, delegaţi la nivel înalt din ţări central şi est europene.

La initiativa ministrului bulgar al energiei, Reuniunea oficiala a fost precedată de o intâlnire a delegaţiilor Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Greciei care au inclus reprezentanti ai operatorilor de transport gaze naturale, in cadrul careia s-au analizat oportunitatea si disponibilitatea celor patru state membre de a constitui un Subgrup de lucru destinat promovarii Coridorului Vertical (proiectul ABC - Aegean Baltic Corridor), cu intentia declarata de a fi abordat la nivel regional si de a fi propus spre finantare Comisiei Europene. Cu exceptia Ungariei, care şi-a exprimat acordul de principiu cu privire la aderarea la Subgrupul de lucru, urmând ca decizia finală să fie comunicată ulterior, sefii delegaţiilor au fost de acord cu crearea acestui organism, o prima reuniune urmând să aibă loc la Sofia, la jumatatea lunii martie a.c.

Reuniunea s-a finalizat cu o Declaraţie comună a reprezentanţilor Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Ungariei, Italiei,României, Sloveniei, Slovaciei şi ai Comisiei Europene prin care s-a anunţat crearea Grupului la nivel înalt (CESEC) având ca obiectiv stabilirea unei foi de parcurs privind infrastructura de gaze ca prioritate regională. Scopul îl reprezintă consolidarea securităţii energetice prin asigurarea accesului la cel puţin trei surse de gaz pentru fiecare stat din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb