MINISTRUL FINANŢELOR EUGEN TEODOROVICI A ANUNŢAT: Guvernul modifică modul de calcul al ROBOR

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 martie 2019

Guvernul modifică modul de calcul al ROBOR

Indicele ROBOR va fi calculat în funcţie de tranzacţii, nu de cotaţii

Impactul "taxei pe lăcomie" asupra băncilor scade de la 5,4 miliarde de lei la sub 1 miliard, în contextul unei baze impozabile mai mici, potrivit lui Eugen Teodorovici

Cîţu: "Credite mai iefinte merg mână în mână cu economia de piaţă şi fără intervenţia statului"

Modul de calcul al indicelui ROBOR va fi modificat, a anunţat vineri, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, precizând că Executivul urmează să adopte joi o nouă ordonanţă de urgenţă, care va actualiza OUG 114. Două dintre principalele modificări din noul act normativ vor fi stabilirea unui nou indice ROBOR, care va fi calculat în funcţie de tranzacţiile zilnice din piaţa interbancară pe trimestrul anterior (medie aritmetică ce se aplică trimestrului următor) şi decuplarea taxei pe activele bancare de ROBOR, după cum a precizat ministrul de resort.

În legătură cu estimările privind scăderea ulterioară a indicelui ROBOR, ministrul de resort a declarat: "Acestea sunt calcule fundamentate şi venite de la banca centrală, care are toate informaţiile privind sistemul bancar, tranzacţiile şi la ce perioade au loc. Acesta este scopul pe care l-am anunţat încă de la momentul în care am adoptat OUG 114, intenţia de a reduce costul finanţării ro­mâ­nilor. Clar este o di­ferenţă între ROBOR- ul bazat pe cotaţii şi cel propus, pe tranzacţii, cum este în acest act normativ. Nu pot să spun exact cât o să scadă, pentru că sunt variaţii zilnice, vorbim de o medie aritmetică, dar clar o să scadă, pentru că acesta este scopul nostru final, să scadă dobânzile celor care au credite în lei.

Noua formulă de calcul ROBOR se aplică şi contractelor în derulare, care urmează să fie modificate în funcţie de noua valoarea a indicelui.

Întrebat de jurnalişti dacă stabilirea ROBOR în funcţie de tranzacţiile zilnice din piaţa interbancară nu des­chide uşa unei volatilităţi ridicate (de exemplu schimbarea ratelor la o lună în comparaţie cu trei luni) pentru dobânzile creditelor, în contextul în care, într-o zi, statul s-ar decide să se împrumute de la bănci cu o sumă ridicată, Eugen Teodorovici a răspuns: "Aici avem multe elemente de nesiguranţă. Deja vorbim de «s-ar putea»...«ar putea fi»...Nu are rost să intrăm în detalii de ordin tehnic pentru că sunt foarte importante, iar astăzi (n.r. vineri) vom avea acest draft prezentat pe site-ul Ministerului şi vom avea şi fundamentarea cu exemple foarte clare. Aceste date vin de la banca centrală. Dânşii sunt cei care au toate aceste elemente pe baza cărora ne-am elaborat aceste modificări".

Şeful Finanţelor a notat că există un mecanism de calcul în ordonanţă pe baza căruia taxa pe activele financiare ar putea să scadă până la zero dacă băncile ar reduce marja dintre dobânzile la depozite şi credite şi ar stimula creditarea: "Dacă trec din acea zonă de lăcomie către partea de hărnicie, ambele zone pot să ducă la scăderea taxei chiar către zero".

Eugen Teodorovici a precizat că a avut o discuţie şi cu BNR şi că a trimis deja o informare către BCE în care a arătat care vor fi modificările aduse OUG 114.

Oficialul a confirmat că baza impozabilă de active financiare a instituţiilor de credit din care se plătesc noile taxe bancare s-a redus în noul act de ordonanţă: "Au fost scoase titlurile de stat, împrumuturile pentru autorităţile locale şi programele guvernamentale, inclusiv Prima Casă. Dorinţa noastră este să facem un lucru important pe două zone: pe de o parte, să scădem costurile de finanţare pentru cei care îşi iau împrumut în lei, iar pe de altă parte să creştem gradul de intermediere financiară, care în România, din păcate, este extrem de scăzut".

Eugen Teodorovici a precizat că impactul pe care îl va avea taxa pe active asupra rezultatelor băncilor se va reduce de la 5,4 miliarde de lei, conform calculelor Băncii Naţionale (BNR) din luna ianuarie, la mai puţin de 1 miliard de lei, în contextul noii formule de calcul.

Vineri, oficialii Ministerului de Finanţe au purtat o nouă discuţie cu reprezentanţii băncilor pentru a definitiva forma textului legal care să modifice prevederile din OUG114 care vizează sectorul bancar.

Băncile ar fi cerut, în prealabil, o amânare a oricăror discuţii legate de modificarea ROBOR, în sensul că negocierile dintre cele două părţi să continue câteva luni în plus, astfel încât Guvernul să nu facă nicio schimbare în momentul de faţă, a mai spus Teodorovici.

Bancherii trebuie să trimită cât mai repede noi propuneri pe marginea OUG 114, deoarece, în urma discuţiilor, s-a simţit nevoia creării unui nou document de propuneri, a declarat, vineri, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu, după discuţiile cu oficialii MFP.

Domnia sa a menţionat: "Propunerile noastre au fost, în trecut, făcute. Azi (n.r. vineri), în urma discuţiilor, s-a făcut resimţită nevoia creării unui nou document de propuneri. Până nu vom vedea răspunsul la aceste propuneri nu am cum să declar mai multe, pentru că nu am propria concluzie. Nu s-a purtat discuţia în termeni de cu ce ai fost de acord şi cu ce nu ai fost de acord.(...) Tocmai pentru că timpul este extrem de strâns vom face cum am făcut şi cu două zile în urmă şi ne vom duce să scriem aceste propuneri, să le trimitem cât mai repede. În termen de ore".

Întrebat dacă băncile au cerut o prorogare, preşedintele executiv al ARB a răspuns, citat de Agerpres, că, în timp, a fost propusă şi această soluţie.

După anunţul făcut de Eugen Teodorovici potrivit căruia va fi modificat modul de calcul al ROBOR, senatorul PNL Florin Cîţu a scris, pe pagina sa de Facebook: "Dacă schimbă modul în care se calculează ROBOR, atunci fiecare bancă trebuie să schimbe contractele de credite existente. Iar marja o să se schimbe în aşa fel încât să reflecte condiţiile iniţiale ale creditului.

Credite mai ieftine apar doar dacă eliminăm barierele de pe piaţa financiar-bancară, dacă deficitul bugetar este redus şi implicit rata inflaţiei şi atunci când falimentul persoanelor fizice şi juridice se rezolvă mult mai rapid şi mai transparent. Altfel spus, creditele mai iefinte merg mână în mână cu economia de piaţă şi fără intervenţia statului.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

Amintim că, în ultima perioadă, senatorul ALDE, Daniel Cătălin Zamfir, a avut o serie de discuţii în Comisia Economică, pe care o conduce, la care au fost convocaţi reprezentanţii Consiliului de Administraţie din BNR, foşti trezorieri bancari, din perioada 2007-2008, precum şi conducerea Consiliului Concurenţei.

Daniel Zamfir susţine că indicele ROBOR este manipulat de bănci, cu acordul băncii centrale.

În ocazie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat : "Piaţa funcţionează cel puţin opt ore pe zi. Ca pe orice piaţă funcţională, există un fixing. El durează doar un sfert de oră, de aia se şi numeşte fixing, aşa, ca o oglindă. Operatorii, cei care sunt pe piaţă, vânzătorii, cumpărătorii şi cei care fac operaţiuni pe piaţa valutară se uită la acel fixing ca să vadă un nivel corect de dobândă. Putem spune că nivelul fixing este corect pentru că România este una dintre puţinele ţări - sunt trei ţări în Europa în care fixingul se bazează pe cotaţii ferme. Înseamnă că fiecare bancă cotează şi pe stânga şi pe dreapta, deci este şi vânzător şi cumpărător. Şi dacă vine alta şi îi spune: «ai cotat 2,6%, dă-mi bani la 2,6%», atunci este obligată să-i dea în sfertul acela de oră. Probabilitatea să existe o manipulare acolo este mică sau inexis­tentă. Dobânzile sunt între 1,5% şi 3,5%. În restul zilei, înainte de ora 11.00 şi după ora 11.00 au loc tranzacţii care se efectuează de regulă în jurul acestor niveluri care au fost la fixing. Lucrurile se pot verifica pentru că avem date, este arhiva Băncii Naţionale".

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, a anunţat atunci că o echipă tehnică a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) analizează cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii şi că luni ar urma să fie prezentate concluziile acestui demers, care implică inclusiv ruperea taxei pe activele bancare de ROBOR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hai ca AMERICA FED-ul mai exact au anuntat ca vor sa mai reduca cu 0,25 dobanda de politica monetara, UE de asemenea, tocmai sa nu franeze economiile in aceste zone. Ce a facut BNR din 2017? Exact invers, Romania are o crestere economica nesanatoasa, apoi a tras-o cu trendul in zona noastra balcanica este ca gata s-au dus dobanzile mici si ca sa isi mai justifice ROBORUL mare o tot trage cu inflatie la inceput de an la oua/cartofi/ceapa/unt/si alte produse de astea exotice. Hai ca se poate. Prostim romanii, bancile au profitul maxim in zona euro, iar daca face cineva vreun gest sa ne ia din aceste profituri sarim ca arsi si zicem ca parasim aceasta tara ca nu mai avem profit. Hai ba ca pute de la 1 km. BNR-ul incearca sa arate ca face totoul spre binele romanilor, si i-am crede daca am vedea ca si ar proteja romanii. Am inteles ca vrei sa franezi economia, umbland la dobanzi si implicit la ROBOR. Daca umblii acolo umblii si in buzunarele a milioane de romani. Asta nu e frumos, chiar este un gest de marlanie, la o tara care si asa are printre cele mai mici venituri din UE si in care se acorda cele mai mici dobanzi la depozite din UE.

    1. Avem cele mai mari dobânzi din Europa

      Prețul la combustibili la fel ca în alte țări europene și lalariu minim pe economie de mizerie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb