Actualizare 16:51 Corina Creţu: "Dezangajările pe fonduri europene au scăzut în România cu 90%"
Dezangajările pe fonduri europene în România au scăzut cu 90%, potrivit datelor DG Regio, a afirmat astăzi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
"Pentru 2014 - 2020 am adoptat toate programele operaţionale pentru toate cele 28 de state membre. Am vizitat 24 de ţări în acest an, încercând să rezolvăm problemele. Am încercat să reducem dezangajările de fonduri. În România, faţă de estimările pe care le aveam cu un an în urmă, aceste dezangajări au scăzut cu 90%", a precizat Corina Creţu, care a a participat astăzi, alături de ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, la deschiderea oficială a reuniunii grupului de comunicatori ai politicii de coeziune (grupul INFORM).
(S.A.)
----------
Absorbţia fondurilor europene este în acest moment de 60% şi se estimează că ar putea ajunge la 70% pe cadrul financiar 2007-2013, a declarat astăzi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, potrivit unor surse din presă.
"În momentul de faţă, gradul de absorbţie este de 60%. El, de fapt, va fi calculat abia la sfârşitul anului viitor, pentru că între timp mai putem face plăţi. Beneficiarii fac plăţi până la finele acestui an, dar ei le transmit în anul viitor. În februarie o să avem o cifră mai exactă, sperăm să ajungem la 70%", a spus Răducu.
Aceasta a menţionat că doreşte să facă o simplificare în procesul de atragere a fondurilor, care să ducă la creşterea gradului de absorbţie a banilor europeni.
"Dorim să facem o simplificare. Acesta este un lucru extraordinar care ar putea duce la creşterea gradului de absorbţie şi la implementarea unor proiecte cu impact mai mare în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială. Dorim să avem o metodologie mai clară", a precizat ministrul Fondurilor Europene.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, au participat, joi, la deschiderea oficială a reuniunii grupului de comunicatori ai politicii de coeziune (grupul INFORM).
Comunicatorii politicii de coeziune de la nivelul statelor membre UE se întâlnesc de două ori pe an în cadrul grupului INFORM, coordonat de Direcţia Generală pentru Politică Regională a Comisiei Europene.