Ministrul francez al Economiei: "Franţa doreşte un parteneriat economic echilibrat cu China"

F.D.
Internaţional / 6 mai

Ministrul francez al Economiei: "Franţa doreşte un parteneriat economic echilibrat cu China"

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a pledat luni, în timpul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping la Paris, pentru un "parteneriat economic echilibrat şi solid" între Franţa şi China, după ce aceasta din urmă a înregistrat în relaţiile comerciale bilaterale un excedent de 46 de miliarde de euro, relatează AFP.

Vizita preşedintelui chinez în Franţa, unde a avut şi o întrevedere trilaterală cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyan, a fost marcată de discuţii tensionate asupra relaţiilor comerciale între China şi UE. Bruxellesul acuză Beijingul că distorsionează concurenţa prin supraproducţie sau ajutoare de stat şi ameninţă în consecinţă cu sancţiuni, cum ar fi taxe vamale.

Oficialii francezi şi-au manifestat la rândul lor în timpul acestei vizite nemulţumirea faţă de concurenţa făcută de produsele chineze, în timp ce liberalizarea schimburilor comerciale adusă de globalizare nu mai joacă întotdeauna în favoarea economiilor occidentale.

Astfel, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a estimat că pentru atenuarea deficitului comercial de 46 de miliarde de euro al Franţei în relaţiile cu China este acum nevoie de un parteneriat economic "echilibrat" cu Beijingul. Dar "suntem deocamdată departe de acest echilibru" a remarcat el.

"Mi se pare că nu putem vorbi despre parteneriat echilibrat atunci când excedentele comerciale sunt în Est şi deficitele comerciale sunt în Vest", a continuat acelaşi ministru, după ce mai devreme şi preşedintele Macron a cerut "reguli echitabile" în relaţiile comerciale cu China, ţară a cărei economie a reuşit să devină competitivă în raport cu cea occidentală şi prin urmare este acum avantajată de regulile pieţei libere.

În acest context, susţine ministrul francez al economiei, China ar trebui să aplice "reguli similare, comparabile" cu cele aplicate de Franţa şi în general de UE în materie de producţie, protecţia mediului, norme sanitare şi ajutoare de stat. El a îndemnat la un "dialog sincer şi direct" cu Beijingul, "întrucât discuţiile aprofundate sunt întotdeauna preferabile ameninţărilor cu sancţiunile".

Însă diferendele comerciale între UE şi China sunt numeroase şi ar putea conduce la creşteri de taxe vamale. Blocul comunitar şi-a multiplicat în ultimele luni investigaţiile ce vizează subvenţiile pe care Beijingul le acordă unor sectoare industriale, mai ales cel al vehiculelor electrice, China lansând la rândul ei astfel de investigaţii, printre care şi una care priveşte coniacul franţuzesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb