MINISTRUL FRANCEZ AL FINANŢELOR:  Controalele interne nu au funcţionat la "Société Générale"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 februarie 2008

Controalele interne de la "Société Générale" SA nu au funcţionat, în mod clar, întrucât acestea nu au reuşit să descopere tranzacţiile neautorizate ale unui trader, care au generat băncii franceze pierderi de 4,9 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari), a anunţat, ieri, ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde. Domnia sa a prezentat premierului Francois Fillon rezultatele propriei anchete privind tranzacţiile traderului Jerome Kerviel.

"Este foarte clar că unele mecanisme interne ale nu au funcţionat, iar cele care au funcţionat nu au fost urmate de acţiuni adecvate", a declarat Christine Lagarde.

Investigaţia privind tranzacţiile care au creat pagube s-a concentrat pe acţiunile de supraveghere derulate de managementul băncii franceze, dar şi pe cauzele care l-au determinat pe guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, să aştepte trei zile până să informeze guvernul în legătură cu cele întâmplate.

Fillon şi alţi membri ai Executivului de la Paris l-au criticat pe Noyer pentru că nu a informat mai devreme în privinţa pierderilor de la "Société Générale". Noyer susţine, însă, că a aşteptat ca poziţiile neautorizate ale traderului să fie lichidate înainte să facă înştiinţarea, din dorinţa de a evita scurgeri de informaţii.

Dar, Fillon nu e de acord, precizând că este vorba de o problemă de o extremă importanţă pentru sistemul bancar al Franţei, pe care guvernul ar fi trebuit să o cunoască mai devreme.

Auditorii "Société Générale" vor fi chemaţi la cabinetul ministrului de Finanţe ca să discute pe marginea anchetei realizate în baza informaţiilor primite de la Banca Franţei şi autoritatea de reglementare a pieţei de capital (AMF).

Raportul întocmit de Lagarde atrage atenţia băncilor asupra impunerii unor controale mai stricte în privinţa riscurilor.

"Société Générale" are 2.953 de sucursale în Franţa, aproximativ 7,5% din totalul oficiilor bancare din ţară. În plus, banca are aproximativ 8,4 milioane de clienţi pe segmentul retail în 30 de ţări din afara Franţei, în principal în Europa Centrală şi de Est, în zona mediteraneană şi Africa. La finele săptămânii trecute, banca a transmis clienţilor săi o scrisoare deschisă în care a dat asigurări că viitorul instituţiei nu este ameninţat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb