MINISTRUL FRANCEZ AL FINANŢELOR: "Recapitalizarea directă sparge cercul vicios dintre criza bancară şi cea a datoriilor"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie 2013

Miniştrii finanţelor din zona euro s-au reunit ieri, în Luxemburg, încercând să ajungă la un acord în privinţa instituirii recapitalizării directe a băncilor falimentare din zona euro, măsură care ar uşura povara datoriei guvernelor din regiune.

Reuniunea nu s-a finalizat până la închiderea ediţiei, iar anterior începerii evenimentului, ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat: "Franţa vrea, în mod absolut, un acord privind recapitalizarea băncilor (...) Acesta este un mod de a sparge cercul vicios dintre criza bancară şi cea a datoriilor suverane".

Joerg Asmussen, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat, la rândul său: "Un acord cu privire la normele care reglementează modul în care Mecanismul European de Stabilitate (ESM) ar putea ajuta direct băncile aflate în dificultate, fără să adâncească povara datoriei guvernelor, pare posibil". Asmussen a subliniat că este esenţial ca zona euro "să ofere certitudini, astfel încât investitorii din întreaga lume să ştie care sunt regulile".

Miniştrii de finanţe din zona euro urmau să decidă când şi cum vor putea fi investiţii banii din ESM într-o bancă pentru salvarea acesteia de la faliment, măsură îndelung promisă de liderii regiunii. Totodată, aceştia urmau să stabilească bugetul ESM care va fi alocat achiziţiei de acţiuni ale băncilor, cu cât va trebui să participe guvernul unei ţări la un astfel de plan de salvare, care bănci ar fi eligibile şi cine va pierde bani într-un asemenea proces.

Conform specialiştilor, utilizarea în acest fel a fondului ESM, care dispune de 500 de miliarde euro, ar readuce încrederea în sectorul bancar, "devastat" după trei ani de criză financiară. De precizat că ESM ar putea deveni acţionar al unei bănci salvate abia în cea de-a doua jumătate a lui 2014, după ce BCE va fi autoritatea unică de supraveghere bancară din uniunea monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb