Miniştrii finanţelor din zona euro s-au reunit ieri, în Luxemburg, încercând să ajungă la un acord în privinţa instituirii recapitalizării directe a băncilor falimentare din zona euro, măsură care ar uşura povara datoriei guvernelor din regiune.
Reuniunea nu s-a finalizat până la închiderea ediţiei, iar anterior începerii evenimentului, ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat: "Franţa vrea, în mod absolut, un acord privind recapitalizarea băncilor (...) Acesta este un mod de a sparge cercul vicios dintre criza bancară şi cea a datoriilor suverane".
Joerg Asmussen, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat, la rândul său: "Un acord cu privire la normele care reglementează modul în care Mecanismul European de Stabilitate (ESM) ar putea ajuta direct băncile aflate în dificultate, fără să adâncească povara datoriei guvernelor, pare posibil". Asmussen a subliniat că este esenţial ca zona euro "să ofere certitudini, astfel încât investitorii din întreaga lume să ştie care sunt regulile".
Miniştrii de finanţe din zona euro urmau să decidă când şi cum vor putea fi investiţii banii din ESM într-o bancă pentru salvarea acesteia de la faliment, măsură îndelung promisă de liderii regiunii. Totodată, aceştia urmau să stabilească bugetul ESM care va fi alocat achiziţiei de acţiuni ale băncilor, cu cât va trebui să participe guvernul unei ţări la un astfel de plan de salvare, care bănci ar fi eligibile şi cine va pierde bani într-un asemenea proces.
Conform specialiştilor, utilizarea în acest fel a fondului ESM, care dispune de 500 de miliarde euro, ar readuce încrederea în sectorul bancar, "devastat" după trei ani de criză financiară. De precizat că ESM ar putea deveni acţionar al unei bănci salvate abia în cea de-a doua jumătate a lui 2014, după ce BCE va fi autoritatea unică de supraveghere bancară din uniunea monetară.