MINISTRUL FRANCEZ DE FINANŢE:  "Întărirea alianţei dintre Renault şi Nissan este esenţială"

T.I.
Internaţional / 10 iunie 2019

Bruno Le Maire (Sursa foto: Twitter)

Bruno Le Maire (Sursa foto: Twitter)

Este vital ca Renault şi Nissan să-şi întărească alianţa, deoarece industria auto trece prin schimbări rapide în domeniul vehiculelor electrice şi conectate, a declarat, ieri, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmit Kyodo şi Reuters.

Vorbind după reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente), care a avut loc la Fukuoka, în Japonia, Le Maire a explicat că reducerile de costuri de care au beneficiat Renault şi Nissan le-ar putea ajuta să devină lideri în tehnologiile secolului XXI.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.

"Uitându-mă la ultimii 20 de ani, văd că această calitate a Renault a fost consolidată de parteneriatul său cu Nissan. Prin urmare, este esenţial nu numai să prezervăm ci şi să întărim această alianţă. Aceasta a fost întotdeauna strategia statului francez şi rămâne strategia statului în calitate de acţionar", le-a declarat jurnaliştilor ministrul francez de Finanţe.

Acesta afirmase sâmbătă, într-un interviu acordat AFP, că Franţa este pregătită să-şi reducă participaţia de 15% deţinută la Renault pentru a consolida parteneriatul dintre producătorul auto francez şi Nissan.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a propus o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, dar a retras apoi oferta, acuzând condiţiile politice din Franţa pentru renunţarea la crearea celui de-al treilea lider global în industria auto, după Volkswagen şi Toyota.

Întrebat de jurnalişti dacă la întâlnirea de astăzi cu oficialii niponi va discuta problema participaţiei deţinute de statul francez la Renault, Le Maire nu a răspuns direct.

"Este un plan pe termen lung. În prezent cred că este înţelept să ne ţinem de obiectivele pe termen scurt şi mediu", a declarat ministrul francez de Finanţe, reafirmând importanţa întăririi alianţei dintre cei doi producători auto.

Vizita lui Le Maire în Japonia vine într-o perioadă de relaţii tensionate între Renault şi Nissan, după arestarea fostului arhitect al alianţei, Carlos Ghosn, în noiembrie 2018.

Astăzi, ministrul francez de Finanţe se va întâlni, la Tokyo, cu importanţi oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali niponi, inclusiv cu omologul său, Taro Aso.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb